KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Muffinki kokosowe z żurawiną

Dodano: 2019-10-30

Słodkie ciasto kokosowe, a w nim kwaskowe owoce żurawiny. Naszym zdaniem doskonałe połączenie. Muffinki są bezglutenowe, bo z maki kokosowej. Są tez bez laktozy, bo na oleju kokosowym. Są pyszne. I zdrowe.

Muffinki kokosowe z żurawiną

Składniki (na 12 muffinek):
   
- około 150 gram świeżej żurawiny
- 50 gram maki kokosowej
- 45 g mąki ryżowej
- 45 g mąki jaglanej
- 50 ml mleka kokosowego
- 120 g oleju kokosowego
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
 
Jajka wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki.
 
Olej kokosowy „upłynniamy” w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
  
Żółtka odzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru – piana będzie sztywniejsza.
  
Żółtka ucieramy z 5 łyżkami cukru. Dodajemy olej kokosowy, porcjami i miksujemy aż składniki się połącza.
  
Przesiewamy razem mąkę jaglaną z ryżową, dodajemy proszek do pieczenia i obie mąki dodajemy do jajek i oleju. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mleko kokosowe i znów delikatnie miksujemy. Dodajemy mąkę kokosowa i delikatnie miksujemy.
 
Dodajemy ubite białka, w trzech turach, delikatnie przekładając szpatułą, żeby piana nie siadła, ale spulchniła nam ciasto.
 
Na koniec dodajemy owoce żurawiny.
 
Metalową formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem.
 
ciasto na muffiny w formie Wilton
 
Pieczemy 22 minuty w piekarniki nagrzanym do 170 stopni.
 
Gotowe muffinki, gdy tylko lekko przestygną, wykładamy na kratkę do studzenia.
  
Wystudzone muffinki są gotowe do zjedzenia i pyszne. Można je nawet zjeść na śniadanie, lub zabrać do pracy/szkoły jako słodką i całkiem zdrową przekąskę.
  
Możemy też przygotować wersję bardziej świąteczną, bo takie muffinki doskonale smakują z ganache z białej czekolady. Trzeba jedynie pamiętać by do ciasta dodać mniej cukru – wystarczy 5 łyżek – ponieważ biała czekolada jest wystarczająco słodka.
 
gotowe muffiny na kratce do studzenia
  
Składniki na ganache z białej czekolady:
 
- 200 gr białej czekolady
- 66 gr śmietany kremówki
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego 
  
Podgrzewamy śmietankę w kąpieli wodnej. Dodajemy białą czekoladę – jeśli jest w tabliczkach, trzeba ją połamać. Gdy śmietanka się podgrzeje, a czekolada zrobi się miękka, zdejmujemy miseczkę znad gotującej się wody. Mieszamy dość intensywnie aż czekolada połączy się ze śmietaną w jednolitą masę.  Pod koniec mieszania dodajemy ekstrakt waniliowy lub migdałowy – oba smaki idealnie pasują.
 
Ganache przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia, na przynajmniej 6 godzin lub nawet na całą noc.
 
Wystudzony ganache miksujemy aż zrobi się jasny i puszysty. Ganache przekładamy do worka cukierniczego z tylką 1M i tworzymy rozetki na muffinkach.
  
Taka ilość ganache idealnie wystarcza na udekorowanie 12 muffinek. Niestety ganache lubi się warzyć w trakcie dekorowania – ogrzewa się od dłoni. Ja staram się schłodzić dłonie w zimnej wodzie, ale sama końcówka traci idealną strukturę i rozetki wychodzą poszarpane, choć niezmiennie pyszne, bo kokosowe ciasto, kwaśna żurawina i biała czekolada tworzą dostkonałą kombinację smakową.
 
muffiny kokosowe z żurawiną z ganache z białej czekolady
 
Jeśli bardzo nam zależny na idealnych rozetkach, przygotowujemy nieco więcej ganache, z 300 gram czekolady i 100 gram śmietanki. Zostanie nam nieco kremu w rękawie, ale to właśnie ta końcówka lubi się warzyć i tworzą się poszarpane rozetki. Pozostały krem trzeba pozwolić wyjeść  domowym łasuchom, które czekają na gotowe muffinki.

 
Słodkiej zabawy,
Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka