KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Muffinki black velvet - idealne na Halloween

Dodano: 2019-10-15

Jeśli są babeczki red velvet, dlaczego by nie zrobić black velvet? Różnią się tylko kolorem barwnika, natomiast wyśmienity smak i aksamitna konsystencja pozostają te same. Idealne na Halloween.

Muffinki black velvet - idealne na Halloween

Składniki 12 babeczek:

- niepełna szklanka mąki (7/8)
- 1/3 szklanki cukru
- pół szklanki maślanki
- 2 jajka
- 100 g deserowej czekolady
- 100 g masła masła 
- pół łyżeczki pasty waniliowej Nielsen Massey
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżeczka czarnego barwnika Wilton

Masło i czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej i następnie studzimy.
 
Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy jajka, rozpuszczoną czekoladę z masłem, pastę waniliową, sól i wszystko razem miksujemy na wolnych obrotach.
  
Łyżeczkę czarnego barwnika łączymy z maślanką, dodajemy do ciasta i miksujemy.
 
Łączymy sodę oczyszczoną z octem i tę musującą miksturę dodajemy do ciasta. Miksujemy przez chwilę. Należy uważać z miksowaniem ciasta – robimy to niezbyt długo i niezbyt intensywnie, bo babeczki zrobią się gumowate.
 
  
12 papilotek wkładamy do formy metalowej do muffinów i wypełniamy ciastem – nie więcej niż 2/3 wysokości.
 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 stopni przez 22 minuty. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na kilka minuta a następnie...
 
   
... i wykładamy na kratkę do studzenia, by muffinki się nie "zapociły".
 

   
W czasie, gdy babeczki stygną na kratce, przygotowujemy kremm, tzw "creamcheese frosting". We wszystkich oryginalnych przepisach widnieje serek Philadelphia, z tym, że jest to wersja w kostce, nieco twardsza niż ta z pudełeczka, do smarowania i której nie widziałam w naszych sklepach. W związku z tym, zamiast Philadephii z pudełeczka, użyłam serka śmietankowego Piątnica (naturalny) z płaskiego prostokątnego pudełka.
  
Składniki na krem "sernikowy":

- 200 g serka śmietankowego Piątnica
- 200 g masła
- pół szklanki cukru pudru (im więcej dodamy cukru, tym nasz krem będzie bardziej zwarty, ale rówież bardziej słodki)
- pół łyżeczki pasty waniliowej Nielsen Massey
 
Masło wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki.
 
Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i kontynuujemy miksowanie.
    
Dodajemy serek i znów miksujemy.
  
Jeśli chcemy by krem był biały, można dodac białego barwnika, ale nie jest to konieczne.
Otrzymany krem przekładamy do rękawa z tylką 1A  i próbujemy zrobić coś na kształt duszka. Kształ duchów zależy od naszej wprawy i zawartości cukru pudru.
 

   
Oczka i buźkę zrobiłam z lukru królewskiego z dodatkiem czarnego barwnika, używając tylki okrągłej nr 2.
Można też użyć gotowej posypki oczy lub posypki czarne perełki.
  
Słodkiej zabawy,
Beata z AleDobre.pl
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka