KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Waniliowe muffiny Jemmy Wilson a.k.a. Jemma Cupcake

Dodano: 2020-03-26

Zrobiliśmy je. Są bardzo proste. Mięciutkie, puszyste i pyszne. Jeśli trzymamy się przepisu, zawsze wychodzą. Są idealne do udekorowania dowolnym kremem lub polewą. My proponujemy waniliowy krem na bezie szwajcarskiej. Niech to będą po prostu waniliowe muffiny.

Waniliowe muffiny Jemmy Wilson a.k.a. Jemma Cupcake

Składniki na 12 muffinek
- 125 g mąki
- 125 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 2 duże jajka
- ¼ łyżki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka

Aby muffiny wyszły perfekcyjnie, trzeba przestrzegać paru prostych zasad.
 
Po pierwsze: masło wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Nie może być zbyt miękkie. Jeśli pod palcem czujemy, że się rozpływa i na placach zostaje tłusta warstwa, to oznacza że masło jest już zbyt miękkie. Powinno poddawać się pod naciskiem, ale trzymać kształt i nie powinniśmy widzieć oleistej warstwy.
 
Po drugie: nie miksujemy dłużej niż podane w przepisie.
 
Zaczynamy!
 
Przesiewamy mąką i cukier do miski. Dodajemy sodę oczyszczoną. Dodajemy masło. Wbijamy jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie przyśpieszamy mikser i miksujemy przez minutę. I ani sekundy dłużej.
  
Ekstrakt waniliowy łączymy z mlekiem i dodajemy do ciasta. Miksujemy na szybkich obrotach jeszcze 30 sekund. Ciasto gotowe.
 
Przekładamy do metalowej formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Każdy otwór wypełniamy do ¾ wysokości. Ilość ciasta musi wystarczyć na 12 muffinek. Jeśli ciasta jest za dużo, to znak, że zbyt długo miksowaliśmy.
  
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 (bez termoobiegu) stopni Celsjusza na 22 minuty.
 
  
Gotowe muffiny studzimy na kratce do studzenia. W trakcie gdy stygną, możemy przygotować krem.
  
Składniki na krem:
 
- 100 gram masła w temperaturze pokojowej
- białko z jednego dużego jajka
- około 100 g cukru – (zależy jak duże jest jajko - objętościowo cukru powinno być dwa razy tyle co białka)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
Białko wlewamy do miski, którą ustawiamy nad gotującą się wodą. Woda nie powinna dotykać miski. Dodajemy cukier i cały czas mieszamy, ażcukier się rozpuści. Trzeba po prostu sprawdzić palcami, czy nie wyczuwamy już cukru. Pod koniec mieszania dodajemy dwie łyżki wody – krem będzie wtedy lżejszy.
  
Zdejmujemy miskę znad garnka z wodą i miksujemy do uzyskania sztywnej, białej piany – około 7 min.
  
Następnie dodajemy masło – robimy to stopniowo, po małym kawałeczki, cały czas miksując. Pod koniec miksowania może nam się wydawać, że krem się zważył. Tym się nie należy przejmować. To tylko etap przejściowy. Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt z wanilii.
  
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką 1M i dekorujemy (wystudzone) muffiny.
  
Na koniec możemy posypać ulubiona posypką, wiórkami czekoladowymi, rodzynkami, suszoną żurawiną, na nawet liofilizowanymi pokruszonymi owocami. Możemy też ułożyć świeże owoce lub z kompotu – jakie akurat mamy pod ręką.
 
Waniliowe muffiny pasują do każdego kremu. Może je udekorować kremem maślanym z białą czekoladą, ganachem z ciemnej czekolady, lub do waniliowego kremu na bezie szwajcarskiej dodac kakao.
 

Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka