KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pokiełbaszone ziemniaki z cebulą w garnku rzymskim

Dodano: 2019-10-31

Zapiekanie w glinianym garnku to smakowity zapach rozchodzący się po kuchni, intensywne w smaku, aromatyczne i soczyste danie. I, co bardzo istotne – zapiekanie nie wymaga dodatku tłuszczu, bo w glinianym garnku potrawy nie przypalają się

Pokiełbaszone ziemniaki z cebulą w garnku rzymskim

Składniki (na 4 osoby):
 
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag kiełbasy
- 3 średnie cebule
- ostra papryczka
- natka pietruszki
- kilka ziaren kminku
- 0,5 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
 
Czas przygotowania: 2 godziny
 
Sposób przygotowania:
 
Obieramy ziemniaki i kroimy w ósemki. Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka i podsmażamy na patelni. Pokrojone ziemniak doprawiamy, dodajemy kminek i poszatkowaną pietruszkę, mieszamy. Dodajemy podsmażoną cebulę i kiełbasę i znowu mieszamy. Dodajemy papryczkę – jeśli chcemy aby cała potrawa była bardzo ostra, drobno siekamy i mieszamy. Całość wkładamy do namoczonego garnka rzymskiego i na koniec zalewamy wodą. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki Ewy Hangel „Garnek rzymski”, do kupienia w naszym sklepie.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka