KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Piernikowy Rudolf 2019

Dodano: 2019-12-21

To jest odświeżona wersja naszego piernikowego Rudolfa z poprzedniego roku, jeszcze bardziej świąteczna, bo dodałam konfiturę pomarańczową. Piernikowa babeczka, z nadzieniem pomarańczowym udekorowana ganache z ciemnej czekolady. Czyż to nie brzmi niebiańsko pysznie i zarazem świątecznie?

Piernikowy Rudolf  2019

Pernikowe Rudofly mogą stać na stole świątecznym bez obawy, że krem rozpłynie się pod wpływem świeczek. Muffiny są udekorowane czekoladowym ganache, który spokojne przetrwa w temperaturze pokojowej przez całe święta.
 
Zatem zaczynamy od czekoladowego ganache.
 
Składniki na czekoladowy ganache:
 
- 150 gram śmetany kremówki - w tym przepisie jest śmietanka UHT 30% w z Lidla
 
Czekoladę, jeśli mamy w tabliczce, łamiemy na drobne kawałki. Umieszczamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, wlewamy śmietankę. Gdy śmietanka się podgrzeje, dodajemy czkoladę. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, miskę zdejmujemy z garnka i mieszamy aż całość zamieni się jednolitą masę. Miskę z ganache przykrywamy z folią sporzywczą, tak by folia przylegała do ganach i odstaiamy na godzinę.
 
Po godzinie - ganache powinien być gęściejszy - miksujemy krem aż zrobi się nieco bardziej puszysty i jaśniejszy. I ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na okołó 1-2 godziny. Teraz możemy zacząć piec muffiny.
 
składniki na muffiny piernikowe
  
Składniki na 12 muffinek:
    
    • 100g mielonych orzechów laskowych - torchę miałam za mało orzechów i uzupełniłam (ok 15 gram) mąką ryżową
    • 1/3 szklanki mąki jaglanej
    • 5 łyżek cukru
    • 3 jajka
    • 150 gram masła
    • 1 łyżka i przyprawy do pierników
    • 2 łyżki ciemnego kakao
    • 1/2 proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:    
 
    • konfitura pomarańczowa - ja użyłam konfitury St. Dalfour z imbirem i skórką pomarańczy
    • czerwone m&m’s
    • posypka cukrowa oczy
    • precelki
  
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
   
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z 4 łyżkami cukru i przyprawą piernikową na puszysty krem. Dodajemy masło i dalej miksujemy.
   
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru.
   
Mąkę jaglaną łączymy z proszkiem do pieczenia.Mielone orzechy łączym z kakao,
 
Dodajemy do kremu jajeczno maślanego i miksujemy. Następnie dodajemy mielone orzechy i miksujemy na wolnych obrotach.
   
Na koniec dodajemy ubite białka, w trzech turach, delikatnie mieszając szpatułą.
  
Przekładamy ciasto do formy do muffinów wyłożonych papilotkami i pieczemy 22 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  
muffiny na kratece do sudzenia
 
Po wyjęciu z piekarnika, gdy dalikatnie przestygną, studzimy  na kratce by muffinki nie zapociły się.
 
Gdy muffinki wystygną, wydrążamy w srodku otwór. Ja to zrobiłam tylką, jej dolną częścią (śr 2.5 czm) - wbiłam ją w srodek muffinki, wyjęłam a następnie usunęlam norzem okrojony tylką kawałek ciasta i w ten sposób powstał otwór do głębokości max 3 cm.
 
Rękaw cukierniczy napełniamy konfiturą - ja zużyłam nieco więcej niż półł słoiczka St. Dalfour -  i wypełniamy otworki konfiturą.
 
W między czasie ganache powinien osiągnąć gęstość do dekorowania - u mnie po godzinie. Do rękawa cukierniczego - ja umyłam ten po konfiturze - wkładamy tylkę 1M, nastętpnie czekoladowy ganache i robimy renifery. Najpierw wyciskamy roztetkę i kontynuujemy pracę z tylką by uzyskać karbowaną kopułkę, nieco niższą niż "clasic cupcake swirl".
 
Teraz wkąłdamy rogi, nos i oczy. Rudofł gotowy. Nie trzeba go wstawiać do lodówki, spokojnie może stać na swiątecznym stole całe święta. Choć, moim zdaniem, powinien szybko zniknąc, bo jest pyszny.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
  
 
tak wygląda piernikowy rudolf po ugryzieniu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka