KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Konfitury z moreli

Dodano: 2019-07-18

Domowe konfitury, własnej roboty są najlepsze. Z prozaicznego powodu – wiemy z czego je robimy, czyli przede wszystkim z dojrzałych w letnim słońcu moreli z dodatkiem cukru. A nie na odwrót – ogromnej ilości cukru z dodatkiem moreli.

Konfitury z moreli

Przepis pochodzi z bloga Bea w Kuchni. Przepis podrzuciła nam na Facebooku pani Sylwia. Brzmi bardzo przekonująco, więc się nim dzielimy.
 
Na kilogram owoców potrzebujemy 250 gram cukru, a nie kilograma, jak to bywa w wielu przepisach. Poza tym Bea bardzo dobrze wyjaśnia niuanse związane z pektyną i sokiem cytrynowym, co jeszcze bardziej wzbudziło nasze zaufanie. Mianowicie, dodanie odrobiny soku z cytryny obniża PH, co przyśpiesza ścinanie się konfitury.
 
Składniki:
- kilogram moreli
- 250 gram cukru
- sok z jednej cytryny
- zmielony kardamon (około pół łyżeczki)  (może być również lawenda, my wolimy jednak kardamon)
 
 
Morele zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je na minutę, następnie przekładamy je do zimnej wody. Po tym procederze morele obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
 
Po 12 godzinach dodajemy kardamon, 3 łyżki soku z cytryny (w moim przypadku to była jedna, cała cytryna) i gotujemy do pożądanej konsystencji. Ja gotowałam jakąś godzinę.
 
Konfitura jest gotowa. Można od razu spożywać – ja lubię na waflach ryżowych posmarowanych masłem orzechowym. Ja nie pasteryzowałam, bo konfitura natychmiast zniknęła.
 
Jeśli chcemy konfiturę zachować na dłużej, trzeba ją poddać pasteryzacji. Potrzebujemy do tego słoików typu twist-off – umytych i wyparzonych. Jak pasteryzować dowiedziałam się z bloga Ania radzi.
 
Do jeszcze gorących słoików przekładamy naszą konfiturę, zakręcamy – niezbyt mocno i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Słoiki ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słoiki nie powinny się ze sobą stykać.
 
Po 20 minutach wyjmujemy słoiki, czekamy aż lekko przestygną, dokręcamy nakrętki, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe.  Taka konfitura przetrwa całą zimę.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka