KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sernik na zimno z pistacjami i mango

Dodano: 2020-03-23

Bez pieczenia. Bez mielenia. Ubijamy, mieszamy, wstawiamy do lodówki i można się delektować. Jest prosty, jest pyszny. Nic tylko robić i zajadać się.

Sernik na zimno z pistacjami i mango

Przepis znalazłam gdzieś w internecie, ale już nie pamiętam tytułu bloga. Szukałam przepisu na sernik na bazie serka ricotta, bo moja intuicja cukiernicza podpowiadała mi, że to może być dobra baza do sernika na zimno. Nie pomyliłam się. Ricotta świetnie się nadaje się. Masa jest lekka, dobrze się łączy z innym składnikami i szybko się ścina. Sernik smakuje niebiańsko.
 
Składniki na spód:
 
- paczka ciasteczek owsianych kakaowych Sante (lub każde inne zbożowe) minus jedno ciasteczko, które zjadł mój Sublokator
- 70 gram masła
  

Składniki na masę serową:
  
- 250 g serka ricotta w temperaturze pokojowej
- 250 g śmietanki kremówki (najlepiej 36%) dobrze schłodzonej
- 100 g białej czekolady
- 15 g żelatyny
- 40 ml wody
- 3 łyżki pasty pistacjowej
- 3 łyżki cukru pudru
   
Składniki na galaretkę mango
 
- łyżeczka żelatyny
  
Oraz
 
- DorosiowyRant 15-21 cm (może być inna forma z otwieranym dnem)
- okrągły podkład o średnicy min 20 cm (może być po prostu duży, płaski talerz)
  
Przygotowanie spodu
 
Kruszymy i rozdrabniamy ciasteczka owsiane – można rozdrobnić w malakserze lub umieścić w woreczku i rozwałkować – jak ja to zrobiłam. Topimy masło, zalewamy ciasteczka i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać masę o konsystencji wilgotnej ziemi.
 
DorosiowyRant 15-21 owijamy od spodu folią spożywczą i ustawiamy na podkładzie (lub talerzu). Dno wykładamy masą miasteczkową. Następnie masę ubijamy i wyrównujemy szklanką. Rant z ciasteczkowym spodem wstawiamy do lodówki na min 30 min.
 
jak zrobić spód do sernika z ciasteczek zbożowych
  
 
Przygotowanie masy serowej
 
Ser ricotta powinien być w temperaturze pokojowej, natomiast śmietanka mocno schłodzona.
 
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.
 
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii.
 
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gdy napęcznieje dolewamy gorącej o dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.
 
Miksujemy serek ricotta. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę – po jednej łyżce, ubijając w międzyczasie. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę, małymi porcjami i dokładnie mieszamy.
 
Połowę masy serowej wykładamy na dno rantu z ciasteczkowym spodem. Do pozostałej masy dodajemy trzy łyżki masy pistacjowej i miksujemy przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Masę pistacjową wykładamy na wierzch, wyrównujemy i wstawiamy rant do lodówki.
 
jak przygotować masę serową z serka ricotta, białej czekolady i pasty pistacjowej
 
Przygotowanie galaretki mango
  
Łyżeczkę żelatyny zalewamy niewielką zimnej wody. 200 ml pulpy z mango podgrzewamy w rondelku. Gorącą pulpę zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.
 
Gdy galaretka z mango wystygnie, wyciągamy sernik z lodówki, wylewamy na wierzch galaretkę i wstawiamy z powrotem do lodówki na około 30 min.
Sernik gotowy. Jest niesamowicie pyszny.
 
sernik na zimno z serka ricotta z pistacjami i galarenką mango
 
Nasza rada
 
Warto rozważyć użycie większego rantu i podwoić ilości, bo sernik znika w błyskawicznym tempie.
 
Pistacje nie są konieczne. Sernik będzie równie smaczny jeśli zrobimy jedną warstwę tylko waniliową. Pulpę z mango można zastąpić marakują, lub dowolną inną, na przykład własnej roboty zrobioną z mrożonych malin lub wiśni.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDorbre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka