KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Bukiet babeczek na Dzień Mamy

Dodano: 2019-05-20

Babeczki red velvet – aksamitne, delikatnie czekoladowe, ozdobione dekadenckim kremem na bezie szwajcarskiej to idealny prezent dla wielbicieli słodkości. Zamiast kwiatów. Na Dzień Mamy. Na imieniny. Na urodziny. Na każde święto.

Bukiet babeczek na Dzień Mamy

Przepis autorstwa Jemmy Wilson, znanej jako Cupcake Jemma, właścicielki z cukierni Crumb&Doilies w londyńskim Soho. W oryginalnym przepisie babeczki red velvet dekoruje się kremem z serka kremowego i masła. Ja użyłam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej – aby babeczki wyglądały bardziej spektakularnie. Do kremu dodałam ciemnego kakao – dla czekoladowego smaku i intensywniejszego koloru.
 
Składniki na babeczki red velvet – 12 sztuk
 
•    118 gram mąki
•    125 gram cukru
•    135 gram masła
•    2 jajka
•    łyżka ciemnego kakao
•    100 ml maślanki
•    łyżeczka ekstraktu waniliowego Nielsen Massey
•    pół łyżki sody oczyszczonej
•    dwie łyżki octu winnego
•    odrobina soli (nie więcej niż 1 łyżeczki)
•    pół łyżeczki barwnika w żelu Fuksja Scrapcooking
 
•    forma metalowa do muffinów RR (12 gniazd) Wiltona
 

Masło wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki.
 
Przesiewamy do miski mąkę i kakao. Dodajemy sól, cukier, jajka i miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Następnie miksujemy na szybszych obrotach jeszcze minutę – nie więcej.
 
Maślankę łączymy z barwnikiem, ekstraktem waniliowym i dokładnie mieszamy. Dodajemy do ciasta i miksujemy minutę.
 
Łączymy sodę oczyszczoną z octem winnym i taką musującą miksturę wlewamy do ciasta. Miksujemy przez minutę i ani sekundy dłużej.
 
Wypełniamy formę  papilotkami a następnie ciastem, do 3 wysokości. Ta ilość ciasta wypełnia formę metalową na 12 muffinów RR – 2105-954 – Wiltona.
 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 22 minuty.
 
Wyjmujemy z piekarnika. Gdy muffinki delikatnie przestygną wykładamy je na kratkę, by całkowicie wystygły, a w tym czasie przygotowujemy krem na bezie szwajcarskiej.
 
Ten krem również zrobiłam na bazie przepisu Jemmy Wilson.
 
babeczki red velvet gotowe do dekorowania
 
Składniki (na około 12 muffinek)
 
•    2 białka z jajek
•    150 gram cukru
•    200 gram masła
•    3-4 łyżki ciemnego kakao
•    łyżeczka ekstraktu waniliowego Nielsen Massey
•    barwniki w żelu Storczykowy Fiolet Fractal, Fuksja i Jasna Zieleń ScrapCooking, Fiolet FoodColours
•    posypka Srebrne Perełki ScrapCooking.
•    4 rękawy cukiernicze, tylki 2D, 1M, 21, 352, dwa duże couplery

Masło wyjmujemy z lodówki godzinę wcześniej.
 
Białka łączymy z cukrem w metalowej misce i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą – woda nie powinna dotykać miski.
 
Mieszamy białka z cukrem, aż cukier całkiem się rozpuści – trzeba sprawdzić palcami czy grudki nie są wyczuwalne. Odstawiamy miskę, by białka z cukrem lekko wystygły.
 
Następnie miksujemy na dużych obrotach około 10 minut, aż masa powiększy swoją objętość i stanie się biała i sztywna. Jak beza szwajcarska.
 
 
Teraz zaczynamy dodawać masło – kawałek po kawałku, jednocześnie miksując. Każdy kolejny kawałek dodajemy, gdy ten wcześniejszy całkiem się połączył z bezą.
 
Gdy dodamy całe masło, dodajemy ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilę miksujemy.
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest gotowy. Można go użyć w takiej formie do dekorowania, ale do naszych babeczek potrzebujemy koloru i nieco czekoladowego smaku.
  
 
Trzy łyżki kremu przekładamy do mniejszej miseczki, dodajemy barwnika Jasna Zieleń ScrapCooking i dokładnie mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką 352.
 
Odkładamy trzy kolejne łyżki kremu. Dodajemy łyżkę ciemnego kakao i odrobinę fioletowego barwnika Food Colours. Dokładnie mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką 21.
 
Pozostały krem dzielimy na dwie części.
 
Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao oraz barwnik w żelu Fuksja ScrapCooking. Dokładnie mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z dużym couplerem.
 
Do drugiej części dodajemy dwie łyżki kakao oraz barwnik w żelu Storczykowy Fiolet Fractal, dokładnie mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z dużym couplerem oraz tylką 1M.
   
  
dekorowanie tylką 1M - rozetki na babeczkach
   
1. Zaczynamy dekorowanie od dużych rozetek w kolorze storczykowego fioletu, tylką 1M – 2 babeczki
    
2. Robimy po dwie rozetki małe – kolejne 4 babeczki.
 
3. Robimy po jednej małej rozetce – kolejne 4 babeczki.
 
4. Przekładamy tylkę 1M do rękawa z kremem w kolorze fuksji. Robimy dwie duże rozetki – kolejne  2 babeczki.
 
W sumie 12 babeczek.
 
5. W rękawie z kremem w kolorze fuksji zmieniamy tylkę z 1M na 2D i robimy kwiatki na babeczkach z małymi rozetkami – 8 babeczek.
 
6. Kremem fioletowym z tylką 21 robimy gwiazdki na babeczkach – tych gdzie jest jedna mała rozetka - 4 babeczki.
   
7. Kremem zielonym dorabiamy listki na wszystkich babeczkach.
   
8. Posypką Srebrne Perełki wykańczamy kwiatki i gwiazdki. To dobry sposób by zatuszować niedoskonałości naszych ozdób. Jeśli wyszły nam perfekcyjne, perełki nie są konieczne.
 
Babeczki są gotowe do zapakowania do pudełka. Babeczki, szczególnie teraz, w cieplejszej porze roku, powinniśmy przechowywać w lodówce, zanim zostaną wręczone osobie, którą chcemy obdarować.
   
dekorowanie babeczek - które tylko i barwniki od poszczegółnych ozdób
    
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka