KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pasta pomodoro

Dodano: 2020-03-11

Sos pododoro, który smakuje wszystkim i jest bardzo prosty prosty do przygotowania. Trzymany w lodówce, po kilku dniach smakuje jeszcze lepiej. Będzie pasował do klopsików, gołąbków, pizzy, a przede wszystkim do ulubionego makaronu ugotowanego al dente.

Pasta pomodoro

Składniki:
- trzy ząbki czosnku
- jedna mała cebula
- jedna papryczka chili
- sół i pieprz
- garść świeżej bazyli (opcjonalnie)
- łyżka zielonego pesto (opcjonalnie)
- świeżo starty parmezan, grana padano, albo inny ulubiony długodojrzwający ser
- kilka łyżek oliwy
- paczka ulubionego makaronu (500g)
Cebulę, czosnek oraz papryczkę chili siekamy bardzo dobrobno i podmażamy w rodnelku na oliwie, nie dopuszczając do zrumienienia się czosnku. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy z garnka zaną wyskakiwać krople sosu - od 20 do 40 min. Dodajemy zielone pesto, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Sos gotowy. Jeśli pozwolimy mu odpocząć godzinę, będzie jeszcze smaczniejszy. Można przechować w lodówce przez kilka dni, a w razie nagłego głodu wystarczy ugotować makaron.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oliwy, aldente (według czasu podanego na opakowaniu). Odcedzamy. Absolutnie nie przepłukujemy zimną wodę. Makaron wykładamy  na talerze. Na każdę porcję makaronu wykładamy porcję sosu pomidorowego. Pozypujemy bazylią i startym serem. Obiad gotowy.
Smaczenego, Beata z AleDobre.pl
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka