KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tort makowy z konfiturą pomarańczową i kremem mascarpone

Dodano: 2019-12-24

Absolutnie fantastyczny tort makowy. Bardzo świąteczny, bo z dodatkiem konfitury pomarańczowej i nasączony likierem pomarańczowym. Przełożony kremem mascarpone z delikatną nutą pomarańczy. Uwiedzie wszystkich gości, nawet bardzo wymagającą teściową.

Tort makowy z konfiturą pomarańczową i kremem mascarpone

Tort zrobiłam na podstawie przepisu pani Doroty z Moje Wypieki. Trochę zmodyfikowałam przepis - nie namoczyłam mielonego maku i zamiast kaszy manny i bułki tartej użyłam maki ryżowej, skrobi ziemniaczanej i jaglanej. Żeby było bezglutenowo.
  
Składniki:
    • 200 gram mielonego maku
    • 6 jajek
    • 180 gram cukru
    • pół łyżeczki proszku 
    • łyżka mąki jaglanej
    • łyżka mąki ryżowej
    • łyżka skrobi ziemniaczanej
    • łyżeczka ekstraktu migdałowego
 
 
 
Do przełożenia tortu:
    • 250 gram serka mascarpone
    • 250 gram śmietanki 36%
    • 50 gram cukru pudru
    • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
    • słoiczek konfitur pomarańczowych z imbirem (ja użyłam St. Dalfour)
    • 40 ml pomarańczówki (ja użyłam Lubelskiej, ale myślę że cointreau będzie lepszy, niestety w moim sklepie nie było)
 
Do tynkowania:
    • 150 gram masła
    • 250 gram mascarpone
    • 50 gram cukru pudru
    • łyżeczka ekstraktu migdałowego
 
Przygotowanie biszkoptu.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
 
Dodajemy ekstrakt migdałowy, proszek do pieczenia oraz mąkę ryżowa, jaglaną i ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy zmielony mak – ja wsypałam prosto z torebki ponieważ był już delikatnie wilgotny.
  
Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru. Ubitą pianę dodajemy do masy jajeczno-makowej, delikatnie mieszając szpatułą.
 
Wylewamy masę do Dorosiowego Rantu (średnica 21 cm) i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 minut.
 

 
Przekładanie tortu
 
Mascarpone i śmietankę – powinny być dobrze schłodzonie – ubijamy w wraz z cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy.
 
Biszkopt makowy kroimy na trzy blaty. Pierwszy nasączamy pomarańczówką, nakładamy warstwę konfitur – ja zużyłam pół słoiczka na jeden blat – nakładamy połowę kremu mascarpone, przykrywamy drugim blatem. Ze środkowym blatem postępujemy tak samo i przykrywamy trzecim.
 
Wstawiamy tort do lodówki na co najmniej godzinę.
 

 
Tynkowanie.
  
Do przygotowania kremu do tynkowania użyjemy mascarpone oraz masła w temperaturze pokojowej - przepis pani Magdy z bloga Słodki Pomysł. Masło miksujemy z cukrem pudrem. Gdy uzyskamy puszysty krem, dodajemy mascarpone – w trzech turach – kontynuując miksowanie. Pod koniec dodajemy łyżeczkę ekstraktu migdałowego.
 
Tynkujemy tort w dwóch turach: nakładamy jedną warstwę, wstawiamy na pół godziny do lodówki i ponownie tynkujemy resztą kremu. W taki sposób unikniemy okruszków na kremie.
 
Gotowy tort ozdobiłam kolorowym cukrem i posypkami, wykorzystując  do tego foremki do ciasteczek. Tort można ozdobić rozetkami z kremu mascarpone, można posypać wiórkami czekoladowymi, lub udekorować plasterkami pomarańczy. Co nam wyobraźnia i umiejętności podpowiedzą.
   
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka