KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Babeczki Cookie Monster

Dodano: 2019-10-25

Kto nie kocha Ciasteczkowego Potwora? A tym bardziej, że jest to migdałowo-czekoladowa babeczka z kremem migdałowym na bazie mascarpone. Zachwyci dzieciaki i jednocześnie zadowoli podniebienie wybrednych łasuchów. I tak się szczęśliwie składa, że babeczki są bez glutenu, bo zrobione z mąki migdałowej.

Babeczki Cookie Monster

Składniki na 12 babeczek:
- 3 jajka
- 100 g masła
- 100 g czekolady deserowej
- 4 łyżki cukru
- 50 g mąki jaglanej
- 100 g mąki migdałowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
 
Składniki na krem:
- 160 g serka mascarpone
- 100 g masła
          
Dodatkowe elementy do dekoracji:
- 12 ciasteczek oreo

   

babeczki cookie monster

 

Przygotowanie babeczek 
  
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystygnięcia. 
  
Oddzielamy żółtka od białek – jajka powinny być w temperaturze pokojowej.  
  
Żółtka miksujemy z 3 łyżkami cukru na puszysta masę. Dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem i miksujemy na szybkich obrotach na jednolity krem. 
 
Dodajemy mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy chwilę, na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę migdałową i chwilę miksujemy na wolnych obrotach. 
 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru. Białka dodajemy do ciasta, w trzech turach, bardzo delikatne mieszając. 
 
Ciasto przekładamy do formy do muffinów wyłożonej papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 22 minuty. 
 
Wyjmujemy z piekarnika i gdy babeczki lekko przestygną wystawiamy je na kratkę do studzenia
   
babeczki migdałowo - czekoladowe  

   

Przygotowane kremu. Pomysł na krem znalazłam na blogu Słodki Pomysł. Jest naprawdę pyszny, tak jak obiecuje autorka - nie tak tłusty i mdły jak maślany, a jednocześnie doskonale trzyma kształt. Wychodzą z niego rozetki oraz futerko czy trawa. To najlepszy krem do dekorowania babeczek. Ilość jaką przygotowałam wystarczy na udekorowanie 12 muffinek, robiąc solidne rozetki. Ponieważ robiłam futerko, zostało mi nieco kremu. 
  
Mascarpone oraz masło powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Mało ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mascarpone, w trzech porcjach, po każdej miksujac na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy barwnik oraz ekstrakt migdałowy. 
  
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką 233  
 
Dekorowanie babeczek 
  
W trakcie przygotowywania kremu wstawiłam babeczki do lodówki – dzięki temu zrobiły się bardziej zwarte i chłodne.

  

jak przygotować muffinkę cookie monster

   
W każdej babeczce wycinamy nożem otwór gębowy, na tyle duży, by włożyć do niego jedno ciasteczko. Wkładamy do każdej gęby ciasteczko i następnie robimy na każdej babeczce futerko, pokrywając cała powierzchnię muffinki, również wokół ciasteczka.
  
Jak to technicznie wykonać, warto zobaczyć na tutorialach dostępnych na YouTubie. 
 
Na końcu układamy oczy. Ciasteczkowe potwory gotowe. 
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl

  

cookie monster cupcakes

  

Wypróbuj nasze pozostałe przepisy

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka