KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Babeczki red velvet z kremem malinowym

Dodano: 2019-11-07

Aksamitna babeczka z kremem malinowym na bazie mascarpone, ozdobiona makiem z lukru królewskiego, o smaku również malinowym. Zachwyci urodą i smakiem. Idealna jako prezent zamiast kwiatów, jako ozdoba stołu i jednocześnie przepyszny deser. Efekt „wow” gwarantowany.

Babeczki red velvet z kremem malinowym

Ilekroć wybieram się w odwiedziny do znajomych, gdzie nie wypada pokazać się z pustymi rękami, robię babeczki red velvet. Bo to pyszne, aksamitne i wilgotne ciasto w pięknym, czerwonym kolorze. Bardzo dobrze komponuje się z kremem mascarpone. Tym razem przygotowałam krem z masła i mascarpone według przepisu „królowej tortowych kremów” pani Magdy z bloga Słodki Pomysł. To idealny krem do babeczek, bo łączy zalety obu składników: smakuje delikatnie jak krem mascarpone i trzyma kształt  jak krem maślany.
 
Dzień wcześniej przygotowałam czerwone maki z lukru królewskiego, które będą dopełnieniem dekoracji. To idealny sposób by zatuszować "kremowe niedociągnięcia" rozetek.
  

przygotowanie maków

 
Składniki:
- 1 łyżka stołowa proszku bezowego (meringue powder)
- 170 g cukru pudru
- 5 łyżek stołowych (75 ml) krupniku malinowego
- czarny cukier ozdobny
- łyżeczka czerwonego barwnika Wilton + odrobina barwnika różowego ScrapCooking oraz storczykowy fioloet Fractal
- odrobina kwasku cytrynowego
     
Krupnik zastąpił wodę, która zazwyczaj występuje przepisie na lukier królewski. Dzięki  niemu lukrowe maki mają malinowy smak, choć nie mają procentów, ponieważ alkohol odparuje w trakcie wysychania kwiatów. Zamiast krupniku można użyć soku z cytryny i aromatu malinowego.
 
Cukier z proszkiem bezowym i kwaskiem cytrynowym zalewamy krupnikiem, następnie miksujemy, zaczynając od wolnych obrotów i stopniowo zwiększmy aż lukier zrobi się gładki i lśniący. Dodajemy barwniki. Ja wzrmocniłam kolor czerwony dwoma odcieniami, ale to tylko moja wizja maków. Z powodzeniem możemy użyć tylko czerwonego barwnika. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie płatka nr 103 i przy użyciu „gwoździa cukierniczego” robimy 12 kwiatków. W środek kwiatka wsypujemy odrobinę czarnego cukru ozdobnego lub kilka czarnych perełek. Kwiaty pozostawiamy od wyschnięcia do następnego dnia.
 
Jak zrobić kwiat możecie zobaczyć na stronie Wilton.com
 
Jeśli zrobimy więcej kwiatków możemy je zużyć w ciągu 3 tygodni, do kolejnych babeczek.



Składniki 12 babeczek:
 
- niepełna szklanka mąki (7/8)
- 1/3 szklanki cukru
- pół szklanki maślanki
- 2 jajka
- 100 g deserowej czekolady
- 100 g masła masła 
- pół łyżeczki pasty waniliowej Nielsen Massey
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki octu z czerwonego wina (może być również z białego wina, lub jabłkowy)
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżeczka czerwonego barwnika Wilton

Masło i czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej i studzimy.
 
Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy jajka, rozpuszczoną czekoladę z masłem, pastę waniliową, sól i wszystko razem miksujemy na wolnych obrotach.
 
Łyżeczkę czerwonego barwnika łączymy z maślanką, dodajemy do ciasta i miksujemy.
 
Łączymy sodę oczyszczoną z octem i tę musującą miksturę dodajemy do ciasta. Miksujemy przez chwilę. Należy uważać z miksowaniem ciasta – niezbyt długo i niezbyt intensywnie, bo babeczki zrobią się gumowate.
 
12 papilotek wkładamy do formy metalowej do muffinów i wypełniamy ciastem – nie więcej niż 3 wysokości.
 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 stopni przez 22 minuty.
 
Wyjmujemy babeczki z piekarnika i gdy delikatnie przestygną wykładamy je na kratkę do studzenia.
 
Gdy babeczki stygną przygotowujemy krem
 
Składniki na krem:
- 160 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 35 g cukru pudru
- opakowanie malin liofilizowanych
- kilka łyżek krupniku malinowego
- pók łyżeczki czerwonego barwnika Wilton + odrobina barwnika różowego ScrapCooking oraz storczykowy fioloet Fractal
 
Potrzebna będzie również folia spożywcza, rękaw cukierniczy oraz tylka 1M.
 
 
Masło i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Maliny liofilizowane ugniatamy w torebce (lub mielimy w malkserze) na proszek. Zalewamy krupnikiem malinowym, tak by zrobiła się papka. Jeśli chcemy uniknąć alkoholu maliny możemy zlać odrobiną mleka.
 
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy mascarpone, w trzech turach, intensywnie miksując. Na koniec dodajemy pulpę malinową.
 
Gotowy krem dzielimy  na dwie równe części. Do jednej dodajemy barwniki w podbnym proporcjach jak do lukru królewskiego. Możemy użyć tylko jednego barnika. Instensywnoś kolory dostosowujemy do własnych upodobań.
 
Rozkładamy folię spożywczą. Na niej wykładamy krem z barwnikami tworząc prostokątną warstwę o wymiarach około 15 x 5 cm. Na to wykładamy warstwę jasną. Zwijamy krem w folię – coś na kształt kiełbaski i zwijamy końcówki.
 
Jedna końcówkę odcinamy i wkładamy rękawa cukierniczego, odciętą końcówka w stronę tylki.
 
Wyciskamy na babeczkach rozetki.
 
Na rozetkach układamy nasze wcześniej przygotowane maki.
   
Babeczki gotowe. Prawda, że wyglądają imponująco?
 
  
Słodkiej zabawy,
Beata z AleDobre.pl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka