Wanilia płaskolistna to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych. W stanie dzikim występuje w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Ma duże, pachnące kwiaty o woskowym połysku, w zielonkawo-żółtym kolorze. Wanilia kwitnie co dwa, trzy lata. Z kwiatów powstają zielone, strączki nasienne. Zbiera się je zanim całkowicie dojrzeją.
Wanilia jest epifitem. Jej liany oplatają drzewa, by korzystać ze składników pokarmowych, znajdujących się w obumarłych pniach. Dawniej wanilię uprawiano współrzędnie z drzewami uprawnymi (np. kakaowcem), które służyły jako naturalne podpory.
Do 1800 roku monopolistą w produkcji wanilii był Meksyk, bo tylko tam występowały odmiany pszczół bezżądłowych, zapylające te rośliny. Dopiero odkrycie ręcznej metody zapylania, umożliwiło uprawy w innych rejonach świata. Obecnie największym producentem wanilii jest Madagaskar.
Źródłem przyprawy są strączki. Zbiera się je w fazie niepełnej dojrzałości, następnie poddaje fermentacji i suszeniu, dzięki czemu strączki przybierają ciemnobrązową barwę. W ten sposób powstają laski wanilii. Jako przyprawa występuje też w postaci proszku, olejku lub cukru waniliowego.
Wanilia używana jest w cukiernictwie, przemyśle spożywczym oraz perfumeryjnym. Wanilię znajdziemy w likierach, czekoladzie, perfumach, a nawet w tytoniu.
Wanilia jest również rośliną leczniczą. Podawana w formie nalewki, leczy stany gorączkowe oraz zaburzenia trawienia. Jest naturalnym antydepresantem, wspomaga odchudzanie. Wąchanie lasek wanilii likwiduje uczucie głodu, niweluje stres i pomaga zasnąć. Wanilia jest też przeciwutleniaczem. Ma działanie przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia organizmu i również skóry.
Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw. Obecnie często zastępowana jest przez dużo tańszą, syntetyczną wanilinę. My jesteśmy zwolennikiem tej naturalnej. Od czasu do czasu, warto pozwolić sobie na kilka strączków, bo aromat i smak jest niesamowity. Strączek trzeba przekroić i malutką łyżeczką wydłubać ze środka miąższ, który do dajemy do ciasta, kremu czy masy. Jeden strączek wystarcza na jedno ciasto.
Strączki, które nam pozostaną, można w różnoraki sposób wykorzystać. Na przykład wrzucić do gotującego się mleka. Dzięki temu otrzymamy mleko waniliowe, które może być bazą do owsianki, budyniu, kremu, czy dodatkiem do kawy. Pokrojony strączek, można wrzucić do kawiarki razem ze zmieloną kawą, dzięki czemu otrzymamy napar o waniliowym aromacie. Można też wrzucić do pojemnika z cukrem, kawą, liściastą herbatą.
W domowym, codziennym użyciu bardzo wygodne są naturalne ekstrakty wanilii, na przykład w formie pasty waniliowej. Jest to nic innego, jak gęsty, skoncentrowany syrop. Pasta z wanilii Madagascar Bourbon firmy Nielsen-Massey robiona jest z wanilii uprawianej na Madagaskarze. Tam właśnie rośnie najlepsza na świecie i najbardziej esencjonalna wanilia na świecie.
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek