KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sernik z białą czekoladą

Dodano: 2018-03-22

To jest iście dekadencki przepis. W jego składzie jest duuużo białej czekolady. Jest słodki, gładki, kremowy, pachnący wanilią. Idealny dodatek do czarnego espresso lungo. Można go zjeść saute. Można go również udekorować w dowolny sposób: podać z konfiturą wiśniową lub ciemną czekoladą. Można przybrać bitą śmietaną. I jest całkiem prosty do zrobienia.

Sernik z białą czekoladą

Składniki na kruchy spód:

- Opakowanie ciasteczek owsianych Sante. Mogą być dowolne, ulubione ciasteczka, owsiane czy pełnoziarniste, ale my lubimy akurat te, bo nie zawierają pszenicy.
- 80 g mąki migdałowej
- 80 g masła
  

Składniki na masę serową

- 360  g białej czekolady lub opakowanie Wilton White Candy Melts 
- 500 g zmielonego twarogu
- 4 jaja
- 200 g śmietany kremówki (36%)
- Pół łyżeczki pasty waniliowej
  
W składnikach nie ma cukru, bo spód będzie słodki od ciasteczek, natomiast biała czekolada osłodzi sernik

Przygotowanie formy

Do takiego sernika potrzebna jest forma z otwieraną obręczą. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, dlatego musimy zabezpieczyć formę folią aluminiową. Ustawiamy formę na arkuszu folii, którą zawijamy na ściankach. Powtarzamy czynność z drugim arkuszem folii, żeby upewnić się, że woda się nie przedostanie do środka.
 

Przygotowanie spodu

Pokruszone ciasteczka, mąkę migdałową oraz masło miksujemy w malakserze, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Otrzymanym „mokrym piaskiem” wykładamy dno formy, ugniatając palcami. Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
 

Przygotowanie masy serowej

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Możemy wykorzystać czekoladę kulinarną, możemy kupić tabliczki ulubionej białej czekolady. Możemy też wykorzystać White Candy Melts. 
 
Ubijamy śmietanę, uprzednio dobrze schłodzoną. 
 
Miksujemy (mikserem na wolnych obrotach) ser z pastą waniliową, stopniowo dodając jajka. Dodajemy lekko schłodzoną, ale jeszcze płynną czekoladę oraz bitą śmietanę i mieszamy. Przekładamy masę do formy. Wygładzamy szpatułką wierzch, starając się zostawić na środku górkę. Sernik delikatnie opadnie podczas pieczenia i będzie miał równą powierzchnię.
  

Pieczenie

Formę władamy do większej formy, lub do żaroodpornego naczynia. Wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy formy z sernikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około półtorej godziny. Sernik się piecze w wilgotnym środowisku, dzięki czemu równomiernie się nagrzewa, również w środku.
Sernik jest gotowy, gdy cała powierzchnia jest ścięta. Dotykając patyczkiem musimy czuć, że sernik jest zwarty i sprężysty. 
Sernik studzimy na kratce. Gdy jest chłodny, wstawiamy do lodówki na 12 godzin by nabrał odpowiedniej konsystencji.
Sernik wyciągamy z formy i dekorujemy tak jak nam wyobraźnia i apetyt podpowiada. Smacznego.
  
Inspirowane przepisem ze strony:  Wilton.com

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka