KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Klasyczny biały tort

Dodano: 2018-05-07

Klasyczny, biały tort, który jak klasyczna „mała czarna” (mamy na myśli sukienkę) sprawdzi się na każdej uroczystości rodzinnej, a w szczególności na przyjęciu komunijnym czy chrzcie. Ciasto jest wspaniałą bazą do dekoracji: na białym tle wyeksponujemy najpiękniejsze dekoracje, jakie nam tylko wyobraźnia podpowie.

Klasyczny biały tort

Składniki na ciasto:
 
- 1/4  łyżeczki pasty waniliowej
- 400 g mąki tortowej
- łyżka proszku do pieczenia
- pół kostki masła
- 300 gram cukru
- 200 ml mleka
- 5 białek
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy tłuszczem formy do pieczenia – najlepiej dwie formy RR - 2105-958 Wilton.
 
Przesiewamy mąkę. Mieszamy z proszkiem do pieczenia.
 
Miksujemy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy pastę waniliową. Do masy stopniowo dodajemy mąkę i mleko, dalej ubijając.
 
Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta, delikatnie przekładając szpatułką masę, ale nie mieszamy zbyt energicznie.
  
Gotową masą wypełniamy dwie formy. Pieczemy około 35 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zanurzona w nim drewniana wykałaczka jest czysta i sucha.
 
Krążki ciasta studzimy przed dekorowaniem.
 
Przygotowujemy krem maślany
  
    
Sładniki na krem:

- kostka masła
- 300 gram cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczki pasty waniliowej
- opcjonalnie biały barwnik (lub inny dowolny)
  
Masło najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, by zmiękło. Miękkie masło ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszysty i biały krem. Następnie dodajemy partiami przesiany cukier puder i dalej miksujemy. Pod koniec miksowania dodajmy pastę waniliową. To jest również moment kiedy dodajemy barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy krem. Jeśli chcemy mieć śnieżnobiały, można dodać kilka kropel białego barwnika, ponieważ pasta waniliowa nieco zabarwi krem. Jeśli konsystencja naszego kremu jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę mleka.

Gotowym kremem przekładamy dwa krążki ciasta, a następnie pokrywamy szpatułką całość, wyrównując powierzchnię na gładko, lub robiąc fantazyjne maźnięcia. Ciasto gotowe. Możemy pozostawić klasyczne, białe ciasto z białym kremem, lub udekorować w dowolny sposób, używając posypek, kolorowego kremu maślanego lub owoców.
Smacznego.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka