Wegańskie lody miętowo-kokosowe

Dodano: 2018-04-18

Zaskakujące połączenie smakowe, ale w efekcie otrzymujemy bardzo lekkie, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu lody. Nie są to lody które możemy zrobić "na zapas", ale jeśli będziemy mieli "zapas" mrożonych bananów w zamrażarce i "zapas" mleka kokosowego, takie lody przygotujemy w 5 minut.

Wegańskie lody miętowo-kokosowe

Składniki:
  
- 5 bananów
- 250 ml mleka kokokosowego - mały kartonik
- pół łyżeczki ekstraktu miętowego (można też użyć kropli miętowych z apteki)
- opcjonalnie odrobina zielonego barwnika spożywczego
  
Przygotowanie:
 
Banany kroimy w plasterki, pakujemy do woreczka i mrozimy. Latem warto trzymać takie zamrożone banany większych ilościach - wtedy lody przygotujemy bardzo szybko. Mleko kokosowe schładzamy w lodówce. 
 
Zamrożone banany, schłodzone mleko kokosowe, ekstrakt miętowy (i ewentualnie barwnik) wrzucamy do blendera i miksujemy, aż masa uzyska konsystencję lodów. Nie należy ich blendować zbyt długo, bo zamiast lodów powstanie nam  koktajl.
 
Gdy lody mają tę właściwą konsystencję, natychmiast przekładamy je do pucharków i zjadamy. Jeżeli zależy nam na efekcie "wow" lody serwujemy w połówkach orzecha kokosowego.
  
   
   

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka