KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Papardelle z pieczarkami

Dodano: 2018-03-16

„Poezja Dantego to dzieło jednego geniusza. Natomiast makaron jest wyrazem zbiorowego geniuszu włoskiego narodu, naszą potrawą narodową, która podbiła świat. Czym jest sława Dantego wobec światowej glorii makaronu?”. To słowa Giuseppe Prezzoliniego, pisarza i długoletniego profesora literatury włoskiej. Według profesora, po sposobie, w jak sobie radzimy z nawijaniem makaronu, łykaniem wstążek, czy nitek można określić, czy jesteśmy skąpi, zachłanni, bojaźliwi, ostrożni, staranni i czy potrafimy się skupić.

Papardelle z pieczarkami

Składniki na makaron:
 
• 150 g mąka pszenna typ 500
• jedno jajko i jedno żółtko
• szczypta soli
• łyżka wody
            
             

           
  

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko i żółtko, delikatnie mieszamy, a gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto. Gdy już ciasto będzie miało zwartą konsystencję zawijamy je w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. To bardzo ważne, bo gluten zawarty w mące potrzebuje około 30 minut, aby się uaktywnić i sprawić że ciasto będzie  sprężyste.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i przy pomocy maszynki robimy nasze papardelle. Jeśli nie mamy maszynki, ciasto trzeba rozwałkować i pociąć w szerokie (około 2 cm) paski.

Makaron rozwieszamy na suszarce (albo pozostawiamy rozłożonym na stole) i suszymy przez co najmniej 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos.    
   
                        
Składniki na sos:

• 100 g śmietany 18% lub 22%
• 100 g pieczarek
• mała cebula
• sól, pieprz
• 4 łyżki oliwy
• natka pietruszki do posypania 
          
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak aby się zeszkliła, ale nie zrumieniła. Dorzucamy pieczarki podkrojone w plastry, chwilę smażymy, posypujemy solą, po czym zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię i dusimy przez kilka minut, aż się skurczą i puszczą wodę. Dodajemy śmietanę, pieprz, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż śmietana się zredukuje i nasz sos zgęstnieje.

Wysuszone papardelle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy. Można skropić oliwą, ale absolutnie nie wolno przelewać zimną wodą.

Ugotowane papardelle układamy na talerzach. Każdą porcję polewamy sosem pieczarkowym. Możemy jeszcze posypać świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Danie gotowe. Smacznego.


Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka