KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Gnocchi z migdałową zasmażką

Dodano: 2018-03-22

Gnocchi to włoskie kluseczki podobne do naszych kopytek. W języku włoskim gnocchi znaczy "grudy" (liczba pojedyncza to gnocco, czyli gruda). Włosi przyrządzają je na wiele sposobów. Wersja zielona, robiona ze szpinakiem i ricottą jest znana w Toskanii pod nazwą strozzapreti, natomiast na północy, we włoskim Tyrolu nazywa się je strangolapreti.

Gnocchi z migdałową zasmażką

My proponujemy wersję najbardziej popularną, podobną do naszych kopytek.

Składniki na kluski:

- 1 kg ziemniaków (najlepsze pędą niezbyt młode i mączyste)
- jedno roztrzepane jajko
- sół i świeżo zmielony pieprz

Składniki na "zasmażkę"

- ćwiartka kostki masła
- 100 g płatków migdałowych
- świeżo zmielony pieprz
- świeża rukola

      

Przygotowanie

Dokładnie umyte, ale nieobrane ziemniaki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 40 minut. Ugotowane, odcedzamy, studzimy lekko, obieramy ze skórki i rozdrabniamy praska do zieniaków.

Gdy trochę przestygną wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę i roztrzepane jajko. Mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.

Na stolnicy wysypujemy mąkę i bardzo delikatnie wyrabiamy ciasto, ale nie zgniatamy. Gdy ciasto zrobi się plastyczne, kroimy je na kawałki i dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy koło 2 cm.

Jeśli chcemy mieć prawdziwe gnocchi, rolujemy kluseczki po grzbiecie widelca, opierając wiedelec na stolnicy wypukłą stroną do góry. A najlepiej jeśli zaopatrzymy się w specjalną, rowkowaną deseczkę i na niej rolujemy nasze kluseczki, jak to widać na zdjęciu.
   

 
Po co? Im więcej zagłębień w kluseczce, tym więcej sosu oblepi nasze gnocchi. Jeśli tego nie zrobimy, same gnocchi będą równie smaczne, tym bardziej, że nasz dzisiejszy przepis w zasadzie jest bez sosu.
 
Gnocchi gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Kluseczki wrzucamy na wrzątek partiami i wyławiamy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię.
 
Na suchej, rozgrzane patelni prażymy płatki migdałowe, pilnując by zbytnio się nie zrumieniły. Zdejmujemy patelnię z ognia. Gdy patelnia lekko przestygnie, dodajemy masło. Pozwalamy by rozpuściło się i połączyło z płatkami. Masła nie powinniśmy smażyć, wystarczy, że się rozpuści. Taką "zasmażką" polewamy gnocchi, rozłożone na talerzach. Każdy talerz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy rukolą.
 
To może być samodzielne, lekkie danie, tym bardziej jeśli nie będziemy sobie żałować migdałów. Może służyć jako dodatek do dania mięsnego. 
 
Gnocchi można podawać z ulubionymi sosami lub pesto. Wówczas lepiej, jeśli podczas lepienia zadbamy by były karbowane.
 
Gnocchi bardzo dobrze smakują następnego dnia, odsmażone na patelni.
 
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka