KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasteczka - baranki wielkanocne

Dodano: 2018-03-28

Ciasteczka słodkie jak baranki. Nie tylko w smaku. Wystarczy spojrzeć na serduszkowy nosek i kudłate, maślane futerko wokół pyszczka. Aż chciałoby się zjeść. Będą cudnie wyglądać na wielkanocnym stole. A jak zabraknie czasu, możemy wykorzystać gotowe herbatniki. Teściowa się nie kapnie, dzieci nie zauważą.

Ciasteczka - baranki wielkanocne

Składniki:
  
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu albo pasty waniliowej
- 1 jajko
- 400g mąki

dekoracja:
 
- Royal icing  albo: krem maślany: - 150 g masła, - 280 g cukru pudru

Przygotowanie ciasteczek:
 
1. Ucieramy masło z cukrem na gładką masę.
2. Dodajemyz jajko z waniliowym ekstraktem.
3. Bardzo delikatnie łączymy krem z mąką, starając się nie zagniatać, żeby gluten z mąki nie uaktywnił swoich „plastycznych zdolności”. Ciasteczka mają być kruche.
4. Wałkujemy ciasto na grubość 5mm.
5. Wycinamy ciasteczka okrągłą foremką o falistym brzegu.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 10-12 minut, aż zobaczymy, że brzegi ciasteczek przybierają złoty kolor.
  
www.wilton.co.uk

Dekorowanie:
 
1. Wałkujemy biały lukier na grubość 3 mm. 
2. Używając tych samych foremek, co do ciasteczek, wycinamy ten sam kształt z lukru.
3. Przymocowujemy lukier do ciasteczek przy pomocy kleju spożywczego.
4. Pędzelkiem nakładamy rubinowy pył do dekoracji na policzki owieczki.
5. Niewielką ilość lukru zabarwiamy na czarno. Wycinamy malutkie serduszka, które mają imitować nos. Toczymy malutkie kulki wielkości groszku, rozpłaszczamy palcem, kroimy na pół i dwa końce półkola sklejamy, tworząc uszka.
    
Przygotowanie futerka
 
1. Przygotowujemy Royal Icing wedlu instrukcji na opakowaniu.
2. Możemy też przygotowac krem maślany ucierając masło z cukrem pudrem na gładki krem.
3. Napełniamy rękaw do dekoracji kremem lub Royal Icingiem.
4. Używając tylki nr 18, wirowymi ruchami wyciskamy futerko owieczki.
5. Przyklejamy uszka i nosek.
6. Wykałaczką i czarnym barwnikiem malujemy oczka.

Baranki gotowe. Czyż nie są słodkie?
  
Przepis pochodzi ze strony www.wilton.co.uk
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka