Deser z chia i konfiturami porzeczkowymi

Dodano: 2018-04-05

Przychodzi taka pora roku, gdy tęsknimy za świeżym smakiem owoców i lekkimi deserami na bazie jogurtu czy mleka kokosowego. Ze świeżymi sezonowymi owocami może być jeszcze kłopot, ale owoce jako takie dostępne są cały rok, w różnej formie i z różnych krajów.

Deser z chia i konfiturami porzeczkowymi

Proponujemy kombinację owoców egzotycznych i konfitur z naszych rodzimych owoców, w połączeniu z naturalnym jogurtem i słodkim kremem z chia i mleka kokosowego.
  
Składniki:
  
- szklanka mleczka kokosowego
- łyżka nasion chia
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 180 g jogurtu greckiego
- słoiczek konfitury z czarnej porzeczki z kardamonem
- 1 kiwi
  
Przygotowanie:
   
Nasiona chia i ksylitol dodajemy do mleczka kokosowego, mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ziarenka napęczniały i zamieniły mleko kokosowe w gęsty krem.  
 
Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Plastry kiwi układamy na ściankach pucharków.
 
Następnie układamy kolejno warstwami: krem z chia i mleka kokosowego, jogurt grecki, konfitury porzeczkowe – jak na zdjęciu.
 
Jeśli ktoś lubi, można dosłodzić jogurt, który ma naturalnie kwaskowaty smak, ale my wolimy zostawić kontrast między słodkim kremem z chia, a naturalnym jogurtem.
 
Taki deser sprawdzi się również jako lekkie śniadanie czy zdrowa przekąska. Jeśli przygotujemy w słoiku, deser możemy zabrać do pracy.
 
Smacznego.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka