Chili sin carne

Dodano: 2018-02-22

Pikantne, sycące, rozgrzewające danie. Jest to wegańska wariacja popularnego dania meksykańskiego chili con carne. Nazwę podpatrzyliśmy naszym ulubionym barze wegańskim we Wrocławiu, który nazywa się Vega. Nie namawiamy do radykalnych zmian w naszej diecie i przejścia na, skądinąd pożyteczny weganizm, ale od czasu do czasu warto zastąpić mięso warzywami strączkowymi. My będziemy zdrowsi, a zwierzęta szczęśliwsze. Mięsożercy mogą w przepisie wykorzystać dowolne, mielone mięso.

Chili sin carne

Chili bardzo dobrze smakuje po odgrzaniu następnego dnia. Można je zabrać do pracy w pudełku i odgrzać w biurowej kuchni.
Danie można zjeść samodzielnie, z ryżem. Można wykorzystać jako nadzienie do burrito lub taco.
  
My proponujemy z pieczonymi ziemniakami i guacamole.
 
Składniki do chili (na dwie osoby):
  
• pół szklanki fasoli pinto, albo azuke, ewentualnie pół puszki czerwonej fasoli
• pół puszki kukurydzy
• puszka pomidorów
• dwie marchewki
• dwie łodygi selera naciowego
• jedna cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 papryczki chilli
• pół szklanki granulatu sojowego
• łyżka drobno zmielonego kminu rzymskiego, (bardzo ważna przyprawa, bo nadaje charakterystyczny smak potrawom meksykańskim)
• sól i pieprz
• świeża kolendra (drugi składnik charakterystyczny dla tej potrawy, ale bez kolendry też będzie smacznie)
• parę łyżek oleju
• szklanka warzywnego bulionu

Składniki do guacamole:
  
• awokado
• sok z limonki
• świeża kolendra
• chilli
• sól i pieprz

I dodatkowo:
 
• ziemniaki
• oliwa
• kwaśna, gęsta śmietana
  
Jak przygotować chili?
   
Suchą fasolę należy namoczyć kilka godzin wcześniej, następnie gotować do miękkości około 1-2 godzin. Wiatropędne działanie fasoli zniwelujemy, jeśli po namoczeniu odcedzimy wodę i wlejemy świeżej, następnie, po zagotowaniu ponownie odcedzimy i wlejemy znowu świeżej. Niestety w ten sposób pozbawiamy fasolę części wartości odżywczych, które rozpuściły się w wodzie.
 
Fasolę z puszki po prostu odcedzamy.
 
Zalewamy gorącym bulionem granulat sojowy.
     

 
Ziemniaki kroimy w cienkie talarki. Im cieniej pokroimy, tym bardziej będą przypominać chipsy i o to nam chodzi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy talarki ziemniaków, spryskujemy oliwą, solimy pieprzymy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny, aż będą rumiane i chrupiące.
 
Kroimy drobno czosnek, cebulę, paprykę chili, seler naciowy i marchewkę. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dorzucamy pozostałe warzywa. Dorzucamy namoczony granulat sojowy. Solimy. Pieprzymy. Dodajemy kmin rzymski i dusimy aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy pomidory z puszki. Jeśli są całe, warto je pokroić. Dodajemy kukurydzę i odcedzoną (ugotowaną) fasolę. Wrzucamy garść posiekanej kolendry (jeśli ją mamy) i dusimy przez kolejne parę minut.
  
Jak przygotowac guacamole?
 
 
Obieramy awokado, miażdżymy widelcem, dodajemy sól, pieprz, sok z limonki, posiekaną papryczkę chili i kolendrę, mieszamy wszystko razem. Guacamole nie musi być gładką masą, grudkowata konsystencja jest mile widziana.
 
Układamy w miseczkach upieczone ziemniaczki, chili, guakamole i śmietanę. Posypujemy świeżą kolendrą. Danie gotowe.
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka