KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Minibabeczki migdałowe z truskawkami

Dodano: 2018-03-20

Babeczki wyglądają niezwykle świeżo i apetycznie. To idealny deser na nachodzący sezon truskawkowy. Urozmaicą każde garden party. Ale jeśli już teraz zatęsknimy za latem, możemy się skusić truskawki z Hiszpanii, dostępne w naszych sklepach wiosną. Takie babeczki będą się pięknie prezentować na wielkanocnym stole.

Minibabeczki migdałowe z truskawkami

Składniki na ciasto:

- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 45 g mąki migdałowej
- pół łyżki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki pasty waniliowej
- 2 jajka 
- szypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy

Składniki na syrop różany:

- 50 g wody
- kilka łyżek wody różanej

Składniki do dekoracji mini-babeczek

- 150 g cukru pudru
- kilka łyżek wody różanej
- różowy barwnik (opcjonalnie)
- jadalnie kwiaty (opcjonalnie)
- świeże truskawki
- żel dekoracyjny - piping Gel

Przygotowanie babeczek

Nagrzewamy piekarni do 160 stopni Celsjusza. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia. Ucieramy masło z cukrem, pastą waniliową, szczyptą soli aż do uzyskania puszystego kremu. 
Roztrzebujemy jajka. Dodajemy małymi porcjami do maślanego kremu, bardzo deliekatnie mieszając. Każdą kolejną porcję jajek dodajemy, gdy już poprzednia dokładnie połączy się z masłem. W ten sposób unikmniemy rozwarstwiania sie kremu. Możemy dodać odrobiną mąki, która ustabilizuje masę. 
Obie mąki: migdałową i tortową łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli do masy jajeczno-maślanej dalikatnie mieszając mikserem na najwolniejszych obrotach.
Przelewamy masę do nasmarowanej formy. Wstawiamy formę na najniższy poziom piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru, a brzegi zaczna odchodzić od formy. 
Studzimy babeczki przez 5 minut i wykładamy na kratkę.
            

Przygotowanie syropu różanego

W małym rondelku podgrzewamy wodę cukrem pudrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Studzimy lekko, dodajemy wody różanej i odrobinę barwnika rózowego (opcjonalnie).
Smarujemy babeczki syropem rózanym. Przekładamy na talerz lub paterę na której bęziemy je serwować.

Przygotowanie lukru

Łączymy pozostały syrop różany z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Jeśli dodamy Pipping Gelu, lukier będzie miał perłowy połysk. Do lukru możemy też dodać odrobinę barwnika różowego. 

Dekorowanie babeczek

Przygotowany lukier pakujemy do jednorazowego worka do dekoracji. odcinamy końcówkę i lukrem pokrywamy wierzch babeczek, pozwalając by część lukru spłynęła po bokach układając sie w fale. 
Gdy lukier zastygnie, na każdej babeczce układamy połówkę truskawki i kwiat. Dla większego wow-efektu, połówki truskawek można pokryć Piping Gelem. Truskawki będą dłużej wyglądać świeżo i soczyście.
Smacznego. 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka