KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Risotto ze szparagami

Dodano: 2018-05-09

Szparagi bardzo lubią się z risottem. To wręcz idealnie dobrana para. Dlaczego? Bo każda część szparaga ma inną twardość i trudno je ugotować tak, by dół łodygi był miękki, a jednocześnie główka nie rozgotowała się. A risotto przygotowujemy stopniowo podlewając ryż bulionem... ale zacznijmy od początku.

Risotto ze szparagami


Składniki (na dwie osoby):
 
- butelka schłodzonego, białego wina
- szparagi – 6 łodyg
- 200 g ryżu – najlepszy będzie specjalny ryż do risotto
- pół litra bulionu warzywnego
- kilka łyżek oliwy
- 3 dymki
- łyżka masła
- kilka płatków sera grana padana lub parmezanu – opcjonalnie
 

Dymkę siekamy drobno, szparagi obieramy i kroimy na centymetrowe kawałki. Dymkę wrzucamy na patelnię z oliwą. Gdy dymka się zeszkli dorzucamy suchy ryż i prażymy przez chwilę, uważając, by nie zrumienić cebukli. Wylewamy na patelnię kieliszek białego wina i chwilę dusimy. Gdy wino odparuje zaczynamy ryż podlewać bulionem. Wylewamy na patelnię tylko tyle, by przykryć ryż i mieszamy. Gdy bulion odparuje powtarzamy czynność. Z każdą porcją bulionu, dorzucamy porcję pokrojonych szparagów, zaczynając od najtwardszych kawałków. Główki zostawiamy na sam koniec.
 

   
Żeby mieszanie ryżu nie było zbyt nużące, nalewamy sobie kieliszek białego wina. Osobiście uwielbiam sączyć wino w trakcie gotowania. Gdy ryż będzie miękki, wrzucamy główki, dodajemy łyżkę masła, świeżo zmielony pieprz i dusimy jeszcze chwilkę. Risotto powinno być gotowe po 15-20 minutach.

Włosi do risotta dodają jeszcze łyżkę śmietany. Moim zdaniem nie jest to konieczne. Za to masło i wino są niezastąpione. Bez tych dwóch składników risotto nie będzie tak smaczne.

Jeśli nasz bulion był słony, risotta już nie trzeba już solić.

Risotto przekładamy do miseczek, dodajemy jeszcze odrobinę świeżo zmielonego pieprzu – bo ładnie wygląda. Jeśli ktoś lubi, można położyć kilka płatków sera grana padano lub parmezanu. Rozlewamy do kieliszków białe wino i delektujemy się naszym daniem. Tak przygotowane szparagi są jędrne i lekko chrupiące, bez twardych kawałków.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka