Po pierwsze: nie przesadzajmy z ilością składników. Nie musimy do blendera wrzucać całej siaty jaką przytargaliśmy z warzywniaka.
Po drugie: w koktajlu powinny znaleźć się również owoce. Dzięki nim koktajl będzie smaczniejszy, a przy okazji poprawimy wchłanialność niektórych składników mineralnych z warzyw.
Po trzecie: dodajmy odrobinę tłuszczu, wtedy witaminy z owoców i warzyw lepiej się przyjmą. Łyżka oliwy nie wpłynie na smak.
Czyli jakie składniki: 1. Zielone, liściaste warzywo. Niech to będzie jeden rodzaj liści. Jeśli wrzucamy szpinak, nie musimy dodawać jarmużu. Zostawmy ten jarmuż na następny koktajl, bo warto zmieniać składniki za każdym razem, zamiast katować się jednym rodzajem liści przez cały miesiąc.
2. Owoc o intensywnym, kwaskowatym smaku. To może być kiwi, pomarańcza, jabłko, ananas lub mango. To ten owoc zdominuje nam smak, więc warto wybierać takie, które lubimy. Możemy się też dodatkowo wspomóc cytryną lub limonką.
3. Składnik słodzący, czyli niezastąpiony banan. Jest słodki, więc dosłodzi nasz koktajl, a zawarta w nim skrobia sprawi, że nasz koktajl nabierze przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Możemy dodać też słodką gruszkę.
4. Składnik płynny, czyli coś, co nada formę płynną naszej papce. Poza tym będzie nam łatwiej blendować. Najprościej dodać wodę. Ale możemy też wykorzystać sok, np. jabłkowy, ananasowy, wtedy nasz koktajl będzie intensywniej owocowy. Możemy dodać wody pomarańczowej lub wody różanej, wtedy wzbogacimy aromat. A jeśli dodamy wody kokosowej, wtedy nasz koktajl będzie już bombą witaminowo-minerałową.
5. Składnik poprawiający wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Po prostu dodajemy łyżkę oliwy. Nie ma to żadnego wpływu na smak, a poprawimy jakość naszego koktajlu. Zamiast oliwy, możemy dodać awokado, przy okazji poprawimy konsystencję.
Zamiast oliwy możemy dodać olej z pestek moreli, olej migdałowy, lub olej pietruszkowy, a nawet łyżkę tahini, ale te dodatki mają już zdecydowany wpływ na smak naszego koktajlu i trzeba dobrze skomponować składniki. Takie kombinacje wskazane są dla koneserów. Najmniej ryzykowne będą jednak awokado i oliwa.
Kilka sprawdzonych przez nas kombinacji: 1. Najbardziej oczywisty to
szpinak, banan, kiwi, łyżka oliwy, woda – składniki dostępne w każdym markecie. Jest zielony, ma kiwi-bananowy smak. Będzie smakował każdemu, kto lubi kiwi i lubi banany. Szpinak zupełnie jest niewyczuwalny.
2.
Jarmuż, banan, kiwi, sok jabłkowy i łyżka oliwy. Ma intensywnie owocowy smak. Będzie smakował nawet przeciwnikom jarmużu bo trio: banan, kiwi i jabłko totalnie go zdominują. Jarmuż jest dość twardy, więc trzeba nieco dłużej blendować, żeby nie czuć jego drobinek. No chyba, że lubimy jarmuż i zupełnie nam to nie przeszkadza.
3.
Jabłko, natka pietruszki, sok z cytryny, łyżka oleju z pestek pietruszki, woda. Zamiast jabłka i wody, może być tłoczony sok jabłkowy. To jedna z naszych ulubionych kombinacji. Połączenie jabłka i pietruszki daje niesamowity efekt. Wbrew pozorom, te smaki bardzo do siebie pasują. Trochę jak żubrówka i sok jabłkowy. Wielbiciele oldskulowej „tatanki” (bo tak nazywano niegdyś modny w klubach drink, czyli żubrówka z sokiem jabłkowym) będą zachwyceni. Spróbujcie.
4.
Sałata lodowa, woda kokosowa, mleczko kokosowe, ananas. Mleczko kokosowe zawiera sporo tłuszczu, więc nie musimy dodawać żadnego oleju czy oliwy. Kokos i ananas bardzo się lubią, a my lubimy to połączenie. Co tu dużo tłumaczyć. Ten koktajl smakuje jak pina colada.
5.
Sałata masłowa, pulpa z mango, awokado, świeża kolendra, sok z limonki, woda pomarańczowa. Intensywny, ale bardzo orzeźwiający smak. Jeśli kochacie kuchnię tajska, pokochacie ten koktajl. My go uwielbiamy.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek