Babka cytrynowa

Dodano: 2018-04-12

Babka cytrynowa z syropem cytrynowym, to nowa wersja przepisu inspirowanego recepturą Pani Neli Rubinstein. Nadaliśmy jej niezwykłą formę, dzięki... niezwykłej formie. Prawda, że wygląda obłędnie? I równie obłędnie smakuje.

Babka cytrynowa


Składniki na babkę:
  
- 200g miękkiego masła
- 250g mąki
- 200g cukru
- 3 jaja
- 10g proszku do pieczenia
- 80ml mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 1g soli
  
Składniki na syrop:
 
- 2 cytryny
- 60g cukru
 
Przygotowanie babki
  
Piekarnik rozgrzewamy do temparatury 180 stopni. Formę spryskujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Nad drebnej tarce ścieramy skórkę z cytryn, uprzednio dokladnie wyszorowanych pod gorącą wodą. Staramy się zostawić białą skrórę na cytrynie. Skórkę odkładamy na bok. Wyciskamy sok z cytryn i też odkładamy na bok.

Przesianą mąkię mieszakmy z proszkiem do pieczenia.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy jaja, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt wanili owy, sól oraz skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. 
  
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach wyjmujemy z formy.
     
Przytotowanie syropu:
 
Do rondelka wlewamy sok cytrynowy, dodajemy 6 łyżek cukru i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotu jemy przez 4-5 minut na średnim ogniu mieszając cały czas.Przy pomocy strzykawki, nasączamy syropem jeszcie ciepła babkę, nakłuwając w kilkunastu miejscach.
Babkę odstwiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, posypujemy cukrem pudru.
 


 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka