Pizza deserowa z konfiturami i płatkami migdałowymi

Dodano: 2018-04-04

Kto próbował pizzy na deser? Brzmi absurdalnie? Niekoniecznie. Wystarczy, że upieczemy ciasteczkowy spód, posmarujemy czerwonymi konfiturami, które udają sos pomidorowy, posypiemy płatkami migdałowymi, które udają ser i nasz deser będzie wyglądał jak pizza margerita. Myślicie, że ktoś się nabierze? Dzieciaki mogą mieć fajną zabawę.

Pizza deserowa z konfiturami i płatkami migdałowymi

Składniki:

- łyżeczka pasty waniliowej
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ćwiartka łyżeczki soli
- pół kostki masła
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 jajko
- łyżka mleka
- słoiczek konfitur z czarnej porzeczki z kardamonem (mogą każde czerwone, np. wiśniowe lub malinowe)
- pół szklanki płatków migdałowych
- pół tabliczki białej czekolady (możemy wykorzystać White Candy Melts)
  
Przygotowanie:
  
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Formę do  pizzy spryskujemy (lub smarujemy) tłuszczem.
 
W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Miksujemy masło i cukier mikserem na średniej prędkości, aż do uzyskania lekkiego i puszystego kremu. Dodajemy jajko, mleko i wanilię. Miksujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy tyle, ile potrzeba, żeby składniki się połączyły. Wyklejamy ciastem nasmarowana blachę. Nakłuwamy ciasto widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 – 20 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe, uważając, żeby się bardzo nie zrumieniły. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę (lub pół szklanki białych pastylek Candy Melts)

Ciasto smarujemy konfiturą, posypujemy płatkami migdałowymi, polewamy białą czekoladą, tworząc fantazyjne strugi. Pizza na deser gotowa. Smacznego.
    
Inspirowane przepisem ze strony: Wilton.com

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka