KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Krem maślany z truskawkami

Dodano: 2018-12-13

Kem maślany ma niezaprzeczalną zaletę – jest doskonały do skomplikowanych dekoracji na tortach i babeczkach. Ma swoich zwolenników, ale nie wszyscy lubią ten tłusto-mdły smak. Na szczęście są różne sprytne sposoby by uszlachetnić ten smak.

Krem maślany z truskawkami

Krem na bezie szwajcarskiej,   jest delikatniejszy w smaku, róże wciąż zachowują kształt, a jeśli dodamy kakao, sok z cytryny, kawę czy masło orzechowe, krem robi się naprawdę smaczny.
 
Można dodać truskawek, zarówno świeżych jak i mrożonych. Otrzymamy bardzo pyszny, pachnący i smakujący prawdziwymi truskawkami, lekko kwaskowy maślany krem truskawkowy
 
Składniki:·        
- jedno opakowanie mrożonych truskawek·        
- 2 łyżki cukru·        
- 200 g masła·        
kilka łyżek cukru pudru – zależy jak uda nam się zredukować mus truskawkowy.  
 
Truskawki wrzucamy do rondelka, wlewamy na dno odrobinę wody, posypujemy truskawki dwiema łyżkami cukru i podgrzewamy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu, gdy truskawki puszczą sok i zrobią się bardzo miękkie – około 10 minut.  Rondelek zdejmujemy z ognia, studzimy, blendujemy na gładki mus i znów podgrzewamy  na kuchence (na malutkim grzaniu).  
  
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie muffinek. Na przykład czekoladowe muffinki Jemmy Wilson lub waniliowe
waniliowych, od czasu do czasu zerkając na nasz mus. Mus powinien się podgrzewać do momentu by wystudzony miał konsystencję powideł. To jest akurat tyle czasu ile zajmie nam przygotowanie, upieczenie i wystudzenie muffinek.  
 
Masło, które wyjęliśmy z lodówki godzinę wcześniej, miksujemy na puszysty krem. Następnie dodajemy nasz zredukowany, wystudzony mus truskawkowy i dalej miksujemy. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i dalej miksujemy. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, albo zbyt kwaśny można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru. Krem ma kolor jogurtu truskawkowego. Możemy go podrasować barwnikiem. Ja użyłam czerwonego. Oczywiście możemy pozostawić blado-jogurtowy kolor.
 

  

  

Nie jest to idealnie gładki krem, z którego wyjdą piękne róże, robią się w nim pęcherzyki, ale jest naprawdę smaczny. Będzie idealny do przekładania tortu albo do stworzenia czerwonej czapeczki na muffince.  
  
Czapeczkę zrobiłam tylką okrągłą nr 12
 
Wykończenie białym kremem zrobiłam tylką w kształcie otwartej gwiazdy nr 21
 
Biały krem Milky Way (który został z innych muffinek) zrobiłam według przepisu z bloga Słodki Pomysł.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl  
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka