KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kasza jaglana - królowa kasz

Dodano: 2018-09-21

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu i ma właściwości alkalizujące. Poprawia naszą odporność, pomaga zwalczyć przeziębienia. Można ją jeść i na słodko, i na słono.

Kasza jaglana - królowa kasz

Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz. Robi się ją z nasion prosa, który uprawiany był już w neolicie.  Kasza ma niezbyt dużo skrobi, ale za to całkiem sporo dobrze przyswajalnego białka. Ma bardzo dużo witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B5 (pirodyksyny).
 
Kasza jaglana zawiera w krzemionkę oraz dużo witaminy  E – dzięki czemu poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
 
Zawiera lecytynę, dzięki czemu korzystnie wypływa na pamięć, koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawiera też sporo miedzi i żelaza.
 
Kasza jest idealna dla alergików, osób cierpiących na celiakię, stosujących dietę bezglutenową, cierpiących na niedokrwistość.
 
Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, wysuszając nadmiar wydzieliny. Według diety ajurwedyjskiej kasza jaglana jest produktem rozgrzewającym. Zatem jest to idealny produkt na okres jesienno-zimowy.
 
Kasza jest świetnym dodatkiem do obiadu. Możemy ją stosować zamiast ryżu czy innych kasz. Można ją przygotować z warzywami tak jak przygotowuje się risotto. Można po prostu przygotować na sypko.
 

 
Nie zalecamy gotowania kaszy w woreczkach. Gotowanie kaszy z woreczkiem foliowym jest kontrowersyjne – pojawiają się głosy, że folia nie jest w stu procentach neutralnym produktem. Tu nie zamierzamy dyskutować. Niemniej gotowanie kaszy w wodzie, którą potem odcedzamy, jest marnotrawstwem składników odżywczych – część z nich rozpuści się w wodzie, którą potem wylejemy do zlewu. Po za tym, tak ugotowana kasza jest mniej smaczna.
 
Jak ugotować kaszę na sypko?
 
To bardzo proste:
 
1. Odmierzamy dowolną ilość kaszy i wsypujemy do suchego rondelka.
2. Do czajnika wlewamy wodę – objętościowo dwa razy tyle co kaszy – i zagotowujemy
3. Kaszę prażymy na małym ogniu, aż zrobi się biała i zacznie puszczać delikatny, biały dymek.
4. Zdejmujemy kaszę z ognia.
5. Zlewamy całą gorącą wodą z czajnika i przykrywamy.
6. Stawiamy kaszę z powrotem na malutki ogień i gotujemy pod przykryciem, aż cała woda się wchłonie – około 12 min.
  
Możemy ją gotować nieco krócej i babcinym sposobem zawinąć w koc, by pozwolić jej dojść. Babciny sposób przydaje się, gdy zamierzamy coś jeszcze przygotować, bo kasza będzie dłużej ciepła.
 
Ugotowana kasza będzie dobrą bazą do gulaszu, leczo, zupy pomidorowej, klosików w sosie, duszonych grzybów.
 
Wystudzona kasza będzie idealną baza do sałatki tabuleh . Wystarczy podmienić quinoę na kaszę jaglaną. Kasza może być również bazą do deserów. Znajdziecie ją w naszych przepisach na jagielniki z jabłkami albo mus z kaszy jaglanej
 
Kasza jest też świetnym pomysłem na pożywne i rozgrzewające śniadanie. A ponieważ mamy sezon na śliwki proponujemy kaszę ze śliwkami i cynamonem.
 
 
Składniki (na jedną osobę):
 
- pół szklanki (100ml) kaszy jaglanej
- szklanka (200m) wody
- 3 łyżeczki brązowego cukru (może być mniej lub więcej, zależy jak słodkie są śliwki). Zamiast cukru można użyć syropu klonowego.
- 2 garście ciemnych śliwek (5 dużych, albo 8 malutkich)
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka masła.
 
Przygotowanie:
 
Kaszę prażymy według opisu wyżej, zalewamy gorącą wodą, przykrywami i gotujemy.
W tym czasie płuczemy śliwki. Drylujemy i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do gotującej się kaszy. Dodajemy cukier i cynamon. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczka masła.
 
Kasza jest gotowa, gdy płyn się wchłonie. Można jak najbardziej zastosować babciny sposób z kocem.
 
Kasza jest smaczna na ciepło. Ale można ją zapakować do pudełka i zabrać do pracy na drugie śniadanie i będzie smaczna na zimno.
 
Smacznego / Beata – wielbicielka kaszy jaglanej

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka