KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Biszkopt Gin z Tonikiem

Dodano: 2018-05-18

Ten biszkopt nasączony Ginem z tonikiem, przełożony limonowym semifreddo może uzależnić. I to wcale nie z powodu dżinu, bo nawet bez alkoholu to puszyste, o świeżym cytrusowym smaku ciasto smakuje tak, że nie poprzestaniemy na jednym kawałku. Biszkopt możemy zamrozić. Możemy je tylko schłodzić. Ze względu na małoletnich łasuchów, możemy nie dodawać dżinu.

Biszkopt Gin z Tonikiem


Składniki na biszkopt:
 
    • 250 gram cukru pudru
    • 250 gram masła
    • 250 gram mąki tortowej
    • 5 jajek
    • szczypta soli
    • sok z limonki i cytryny

Syrop z Ginem:

    • 100 gram cukru pudru
    • 100 toniku
    • garść liści mięty
    • kilka łyżek dżinu (opcjonalnie)
 
Semifredo:
 
    • 300 ml śmietany kremówki
    • 500 ml greckiego jogurtu
    • 250 gram skórki cytrynowej
    • kilka łyżek dżinu
  
Dekoracja:
 
 
    • Cieniutkie plasterki cytryn i limonek
 
Przygotowanie:
 
Natłuszczamy formy do biszkoptu. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

Tonik, cukier i liście męty podgrzewamy delikatnie w rondelku, aż cukier się rozpuści.  Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy gin. 

Masło, cukier, sól oraz sok z limonki i cytryny ucieramy na gładki i puszysty krem. Dodajemy roztrzepane jajka, powoli i malutkimi porcjami, mieszając jednocześnie, by składniki się połączyły. Dodajemy mąkę, delikatnie przekładając ciasto, ale nie mieszamy. Rozlewamy ciasto do 4 form.

Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto zrobi się złote i zwarte w dotyku oraz zacznie odchodzić od brzegu formy. Gdy tylko ciasto wyjmiemy z formy, pokrywamy obficie syropem z Ginu każdy placek. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  

   
Przygotowanie semifreddo
 
Ubijamy śmietanę, uprzednio dobrze schłodzoną – najlepiej jeśli kilka godzin stała w lodówce. Dodajemy jogurt oraz sok limonki – delikatnie przekładamy szpatułką, ale nie mieszamy, żeby śmietana nie opadła. Ostrożnie dodajemy Gin, uważając by nie przesadzić z ilością - krem musi pozostać sztywny, by utrzymał kolejne warstwy biszkoptu.

Przekładamy kremem krążki biszkoptu. Na każdy krążek nakładamy krem, wygładzamy nożem i na to kolejny krążek. Każda warstwa kremu powinna mieć przynajmniej 5mm grubości. Jeśli krem jest sztywny, może być nawet grubsza.

Gdy ułożymy 4 krążki, pokrywamy kremem cały biszkopt.

Wstawiamy do zamrażarki na 6 godzin. Po wyjęciu dekorujemy krążkami cytryny, limonki oraz listkami mięty. Przed podaniem trzymamy w lodówce przez około 30 min, by ciasto lekko się rozmroziło i semifreddo nabrało konsystencji lodów.

Smacznego.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka