Makaroniki z czekoladowym ganache

Dodano: 2018-05-15

Różowe makaroniki w kształcie serc, z przekładane czekoladowym ganache zachwycą każdego. To najlepszy słodki prezent dla mamy na Dzień Mamy. To romantyczna niespodzianka dla ukochanej osoby. To również pyszny deser dla każdego łasucha, wielbiciela makaroników i czekolady.

Makaroniki z czekoladowym ganache

Składniki na makaroniki:
 
- 3  białka
- 30 g drobnego cukru
- 175 g cukru pudru
- 100 g mąki migdałowej
- różowy barwnik z aromatem malinowym
  
Składniki na ganache:
 
- 120 gram gorzkiej czekolady lub czekoladowych pastylek
- 120 g śmietany kremówki
- łyżka masła
  
Jak przygotować makaroniki?
 
Białka oddzielamy od żółtek, bardzo ostrożnie. Ubijamy na niezbyt sztywną pianę, do uzyskania konsystencji piany z płynu do kąpieli. Wsypujemy połowę drobnego cukru, ubijamy przez chwilę, wsypujemy resztę drobnego cukru i ubijamy aż piana będzie sztywna, gładka i błyszcząca jak na bezy. Dodajemy odrobinę barwnika – taką ilość, by uzyskać kolor o ton ciemniejszy niż planujemy uzyskać.
 
Przesiewamy mąkę migdałową z cukrem pudrem i dodajemy do białek. Mieszamy wszystko szpatułką, zagarniając masę ze ścianek miski i delikatnie przekładając, tak by nie powstawały pęcherzyki powietrza.
Wykładamy matę do pieczenia makaroników na blachę. Masę makaronikową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka w kształcie serduszek – zgodnie z wzorem na macie. Staramy się by masa nie do chodziła brzegów serduszka.
 
 
Następnie kilka razy uderzamy blachą o blat by makaroniki przybrały bardziej płaski kształt oraz by pozbyć się reszty pęcherzyków powietrza.
  
Zostawiamy makaroniki na 20-30 minut by obeschły. Będą gotowe do pieczenia, gdy przy dotknięciu masa nie będzie przyklejać się do palców.
 
 
Wstawiamy makaroniki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 15 – 18 minut.

W międzyczasie przygotowujemy ganache:

Czekoladę kruszymy do miseczki. Chyba, że mamy czekoladowe pastylki – wtedy po prostu wsypujemy. Podgrzewamy śmietankę, pilnując by się nie zagotowała. Gdy jest gorąca zalewamy nią czekoladę. Czekamy minutę a następnie mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec mieszania dodajemy łyżkę masła.

Ganache przekładamy do rękawa cukierniczego i przedkładamy nim wystudzone makaroniki . Wyciskamy niewielką ilość na płaską cześć makaronika i przykrywamy drugim.

Warto serduszka przygotować dzień wcześniej, by smaki dobrze się połączyły.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka