KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tort Pavlova z borówkami

Dodano: 2018-06-14

Pavlova to tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Pochodzi z Australii, a nazwę swą zawdzięcza tancerce baletowej, Annie Pawłowej, która odwiedziła Perth wraz przestawieniem Jezioro Łabędzie. Gdy odtańczyła rolę Umierającego Łabędzia, szef kuchni hotelu Esplanade , urzeczony jej występem, stworzył ten właśnie deser, by uczcić jej wspaniały występ.

Tort Pavlova z borówkami

Składniki na bezę:
 
    • 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
    • 30g Meringue Powder
    • 125ml wody
    • 250g cukru
 
Składniki na nadzienie:
 
    • 680g świeżych borówek amerykańskich
    • 200 ml śmietany kremówki 36%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
 
Przygotowanie:
 
    • Nagrzewamy piekarnik do 120°C
    • Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy Meringue Powder z wodą na niezbyt sztywną pianę.
    • Dosypujemy cukier w trakcie ubijania. Ubijamy na sztywną masę.
    • Dodajemy łyżeczkę ekstraktu wanilii i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą, zagarniając masę ze ścianek miski.
    • Z bezowej masy formujemy 3 krążki o średnicy około 20 centymetrów. Najlepiej jeśli wykorzystamy formę do ciast piętrowych, wypełniając 3 części.
    • Pieczemy około 40-45 aż powierzchnia bezy będzie sztywna i chrupiąca
    • Bezowe krążki studzimy.
  
Jeśli  nie mamy proszku bezowego, bezę możemy upiec według naszego przepisu na klasyczną Pavlovą.
       
Gdy stygną bezy przygotowujemy nadzienie.

Połowę borówek wrzucamy do rondelka  i podgrzewamy przez około 15 min aż się rozpadną i puszczą sok. Miksujemy borówki na gładką masę. Gdy sos wystygnie dodajemy drugą połowę borówek i delikatnie mieszkamy.
 
Zanim ubijemy śmietanę, musimy ją dobrze schłodzić. Najlepiej jeśli mamy pewność, że stała w lodówce kilka godzin. Miskę, w której będziemy ubijać też warto potrzymać w lodówce. Zanim zaczniemy ubijać do śmietany dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Następnie ubijamy mikserem, aż uzyskamy pożądaną sztywność. Śmietany nie należy ubijać za długo, bo może nam się zwarzyć.
 
Na każdym krążku rozkładamy bitą śmietanę, na nim sos z borówek, przykrywamy kolejnym krążkiem i tak postępujemy z każdym krążkiem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
 
Krążki bezowe oraz sos z borówek można przygotować dzień wcześniej. Jedynie przed samym podaniem ubijamy śmietanę i przekładamy kolejne warstwy śmietaną i sosem.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka