KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jak przygotować lukier królewski

Dodano: 2018-05-14

Lukier królewski to po prostu krem do dekoracji, który zastyga. Może być stosowany do sklejenia domków piernikowych lub zdobienia ciasteczek, tworząc skomplikowane wzory. Można też przy pomocy tylek wyczarować najpiękniejsze i skomplikowane kwiaty, które w przeciwieństwie do kremu maślanego nie rozpłyną się pod wypływem ciepła. Jest idealny do dekorowania ciasteczek i pierniczków.

Jak przygotować lukier królewski

Lukier królewski ma pewną przewagę nad kremem maślanym. Kwiaty, którymi będziemy dekorować tort można przygotować wcześniej, a gdy tort jest gotowy, ułożyć je na torcie. Kwiaty z królewskiego lukru mają długi termin przydatności do spożycia. Gdy wyschną i stwardnieją - trochę przypominają bezy, możemy je spakować do pudełka i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet do 6 miesięcy. 
 
Przygotowanie lukru królewskiego jest bardzo proste. Trzeba jedynie pamiętać, by naczynia i narzędzia, przy pomocy których będziemy go przygotowywać, nie były tłuste. Jeśli wcześniej przygotowywaliśmy np. krem maślany, naczynia i mikser należy dokładnie umyć, w przeciwnym razie lukier królewski nie zastygnie.
 
 
Składniki:
- 3 łyżki stołowe proszku bezowego (meringue powder)
- 500 g cukru pudru
- 5 łyżek stołowych (75 ml) ciepłej wody
 

 
Wszystkie składniki ubijamy mikserem 7-10 minut, zaczynając od bardzo wolnych obrotów, żeby proszek nam nie wyfrunął z miski. Początkowo konsystencja będzie się wydawać sucha, ale z czasem zrobi się bardziej plastyczna. Jeśli jednak po upłynięciu 7 - 10 minut lukier nadal będzie zbyt suchy, można dodać wodę, zaczynając od kilku kropel. Lukier jest gotowy, gdy po wyjęciu na trzepaczce tworzą się ostre czubki zachowujące swój kształt.
 


W ten sposób otrzymujemy około 700 ml królewskiego lukru. Ma on idealną konsystencję do przygotowania większości kwiatów i innych dekoracji. Jeśli planujemy wykonać dekoracje o ostrych krawędziach czy kwiaty o odstających w górę płatkach, lukier powinien być gęstszy.
 
Królewski lukier zastyga bardzo szybko, więc jeśli chcemy go użyć później, miskę należy przykryć mokrą ściereczką. Uchroni to przed tworzeniem się twardej skorupki na powierzchni. Można go również przechować w szczelnym pudełku przez dwa tygodnie. Jeśli po jakimś czasie zauważymy, że lukier oklapł i zmiękł, należy go ponownie zmiksować mikserem na niskich obrotach.
 
Jeśli chcemy użyć jakieś dodatki (smakowe, zapachowe czy barwniki), upewnijmy się, że nie zawierają w swoim składzie tłuszczu, w przeciwnym razie lukier straci swoje właściwości. Jeśli dodajemy do lukru dodatki płynne, mogące lukier rozrzedzić, najlepiej przygotować go z mniejszą ilością wody. Zbyt rzadki lukier można uratować dodając po łyżeczce cukru pudru.
 
By przygotować lukier królewski możemy użyć również gotowej mieszanki Royal Icing Mix. Wtedy wystarczy dodać wody według wskazania na opakowaniu i postępować jak wyżej.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka