KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Dipy - czyli hipsterski sposób na warzywa i nie tylko

Dodano: 2018-05-29

Dip to gęsty, zwykle pikantny sos, podawany na zimno. Sprawdza się przy wielu okazjach: gdy chcemy urozmaicić obiad - jako dodatek mięsa, czy frytek. Przyda się na grillu - do mięsa czy warzyw z grilla. Nie zastąpiony przy przy meczu, serialu, seansie filmowym - można w nim maczać chipsy, nachosy, paluszki, grzanki, kawałki świeżej bagietki. I oczywiście wersja fit - hipsterska, do pasków z warzyw.

Dipy - czyli hipsterski sposób na warzywa i nie tylko

JAKIE WARZYWA?
  
Na przykład: 
- marchewka
- kalarepa
- biała rzodkiew
- ogórek
- cukinia
- seler naciowy
- papryka
- różyczki kalafiora.
   
 
A to nasze propozycje dipów.
 
DIP Z BURAKA

- 150 gram pieczonego buraka
- 60 gr koziego twarożku
- 1, 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól pieprz
 
Buraki kroimy i wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i bledujemy na gładką masę.
  
DIP JOGURTOWO- CZOSNKOWY

- kubeczek jogurtu typu greckiego
- 2 zabki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- miąższ z czertwej małej bułki
  
Po co ta buła? To moja wersja zamiast majonezu. Dip jest wtedy lżejszy a jednocześnie gęsty, więc łatwiej nabierać go na kawałki warzyw.
 
Wszystko razem wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę
 

   
TZATZIKI

- kubeczek jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- zielony ogórek
- garść świeżej mięty

Z ogórka usuwamy środek z ziarenkami. Ja ogórka nie obieram, ale dokładnie myję,. Ogórek trzemy na tarce z dużymi oczkami. Miętę siekamy. Czosnek rozgniatamy praską. Wszystko to łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy.
 
  
 
HUMUS
 
- cieciorka – około 200 gram
- pasta sezamowa tahini – solidna duża łyżka
- kilka ząbków czosnku
- kilka chlustów oliwy
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- kmin rzymski – moja ulubiona przyprawa.
 
Cieciorkę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - około dwóch godzin. Pod koniec gotowania solimy. Cieciorka chłonie dość dużo wody, wiec czasami trzeba trzeba ją uzupełnić. Gdy jest miękka zestawiamy z ognia i studzimy. Ostudzoną miksujemy, razem z wodą, w której się gotowała, aż powstanie dość jednolita, ale niekoniecznie gładka pasta. Dodajemy solidną łychę pasty tahini, oliwę, odrobinę soku z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz i kmin. Można dosolić. I miksujemy wszystko razem.
 
 
GUACAMOLE
 
- dojrzałe awokado
- papryczka chilli
- ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry
- sok z limonki
- sól i pieprzymy
  
Rozgniatamy czosnek, siekamy papryczkę chilli i listki kolendry, awokado rozgniatamy widelcem, wszystko razem mieszamy, dodajemy sól, pieprz i sok z limonki. Można wszystko wrzucić do blendera - wtedy otrzymamy gładką masę. Gdy rozgniatamy widelcem konsystencja jest niejednolita i grudkowata. Co kto lubi.
  
*  *  *
Gotowe dipy można można zapakować do słoiczków i przechowywać kilka dni w lodówce. Można zapakować z pojemniczek lub słoik i zabrać do pracy z paskami warzyw lub pieczywem jako zdrową przekąskę.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka