JAKIE WARZYWA?
Na przykład:
- marchewka
- kalarepa
- biała rzodkiew
- ogórek
- cukinia
- seler naciowy
- papryka
- różyczki kalafiora.
A to nasze propozycje dipów.
DIP Z BURAKA
- 150 gram pieczonego buraka
- 60 gr koziego twarożku
- 1, 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól pieprz
Buraki kroimy i wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i bledujemy na gładką masę.
DIP JOGURTOWO- CZOSNKOWY
- kubeczek jogurtu typu greckiego
- 2 zabki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- miąższ z czertwej małej bułki
Po co ta buła? To moja wersja zamiast majonezu. Dip jest wtedy lżejszy a jednocześnie gęsty, więc łatwiej nabierać go na kawałki warzyw.
Wszystko razem wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę
TZATZIKI
- kubeczek jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- zielony ogórek
- garść świeżej mięty
Z ogórka usuwamy środek z ziarenkami. Ja ogórka nie obieram, ale dokładnie myję,. Ogórek trzemy na tarce z dużymi oczkami. Miętę siekamy. Czosnek rozgniatamy praską. Wszystko to łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy.

HUMUS
- cieciorka – około 200 gram
- pasta sezamowa tahini – solidna duża łyżka
- kilka ząbków czosnku
- kilka chlustów oliwy
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- kmin rzymski – moja ulubiona przyprawa.
Cieciorkę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - około dwóch godzin. Pod koniec gotowania solimy. Cieciorka chłonie dość dużo wody, wiec czasami trzeba trzeba ją uzupełnić. Gdy jest miękka zestawiamy z ognia i studzimy. Ostudzoną miksujemy, razem z wodą, w której się gotowała, aż powstanie dość jednolita, ale niekoniecznie gładka pasta. Dodajemy solidną łychę pasty tahini, oliwę, odrobinę soku z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz i kmin. Można dosolić. I miksujemy wszystko razem.

GUACAMOLE
- dojrzałe awokado
- papryczka chilli
- ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry
- sok z limonki
- sól i pieprzymy
Rozgniatamy czosnek, siekamy papryczkę chilli i listki kolendry, awokado rozgniatamy widelcem, wszystko razem mieszamy, dodajemy sól, pieprz i sok z limonki. Można wszystko wrzucić do blendera - wtedy otrzymamy gładką masę. Gdy rozgniatamy widelcem konsystencja jest niejednolita i grudkowata. Co kto lubi.
* * *
Gotowe dipy można można zapakować do słoiczków i przechowywać kilka dni w lodówce. Można zapakować z pojemniczek lub słoik i zabrać do pracy z paskami warzyw lub pieczywem jako zdrową przekąskę.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek