KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zielona rolada matcha z truskawkami

Dodano: 2018-05-18

Zielona rolada z herbatą matcha i truskawkami to kwintesencja lata. Wygląda świeżo, apetycznie i oryginalnie. Matcha nadaje jej zielony kolor i ciekawy smak. Delikatna gorycz herbaty delikatnie przełamuje słodycz kremu mascarpone i kwaskowatych truskawek, dając obłędne połączenie smakowe. Będzie doskonałym urozmaiceniem każdego letniego przyjęcia.

Zielona rolada matcha z truskawkami


Składniki na biszkopt:
 
    • 3 jaja
    • szczypta soli
    • 50 g drobnego cukru do wypieków
    • 3,5 łyżki mąki pszennej np. tortowej
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżki herbaty matcha (proszku)
    • 30 deko ładnych, całych truskawek
 
  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę oraz skrobię ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i odkładamy na bok.
  
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie dosypujemy cukier, małymi porcjami i cały czas ubijamy. Dodajemy żółtka i ciągle ubijamy. Dodajemy przesianą matchę - ubijamy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy.
Przelewamy masę biszkoptową do silikonowej formy do pieczenia rolady, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 8 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  
Upieczoną, gorącą roladę zwijamy i odkładamy na kratkę do wystudzenia. Należy to zrobić szybko dopóki biszkopt jest jeszcze ciepły, ponieważ wystudzony biszkopt może popękać.
    
Sładniki na krem mascarpone
  
    • 200 g serka mascarpone
    • 200 ml śmietany kremówki 36%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1/4 łyżki pasty z wanilii
 
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Umieszczamy je razem w mikserze i ubijamy końcówką do ubijania piany z białek, aż uzyskamy gęsty, zwarty krem. Krem jest gotowy, gdy nie spływa z końcówki miksera.
 
   
Ostudzona roladę rozwijamy, nakładamy krem mascarpone. Wtykamy całe truskawki w krem, tak by równomiernie znalazły się w całej roladzie i zwijamy z powrotem. Truskawek nie dodawaliśmy wcześniej, by krem nie złapał koloru truskawek. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  
Po godzinie rolada jest gotowa do podania. Smacznego.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka