KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Bakłażan z grilla z pastą tahini

Dodano: 2018-05-17

Nie samym mięsiwem człowiek żyje. Nawet najwięksi mięsożercy chętnie urozmaicą swoją karkówkę z grilla nie tylko pajdą chleba, ale również czymś świeżym, soczystym, roślinnym. Proponujemy położyć na grillu połówki bakłażana. Uszczęśliwimy zarówno amatorów kiełbasek i boczku, jak i wielbicieli kuchni roślinnej.

Bakłażan z grilla z pastą tahini

Składniki:
 
- kilka niedużych bakłażanów
- oliwa
- pasta tahini
- kubek greckiego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej mięty
- sól i pieprz
 
Przygotowanie:
 
Rozgniatamy czosnek, rozrywamy listki mięty i wszystko dorzucamy do jogurtu. Solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  
Bakłażany myjemy, kroimy na połówki, solidnie solimy i zostawiamy na pół godziny, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Każdą połówkę smarujemy oliwą, pieprzymy solimy i układamy na ruszcie grilla, „twarzą do ognia”. Gdy bakłażan się przypiecze, odwracamy skórką do ognia, powierzchnię smarujemy pastą tahini i niech się dalej grilluje. Gdy będzie gotowy, przekładamy na talerze i podajemy naszym sosem jogurtowym i posypane świeżymi listkami mięty.
 
Smacznego.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka