KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Praliny w kształcie serc

Dodano: 2018-05-17

Pudełko czekoladek wręczone ukochanej osobie zawsze sprawia radość. Ale praliny czekoladowe własnoręcznie zrobione, wywoła radość, wzruszenie, wdzięczność, zachwyt, a po ich zjedzeniu może nawet euforię. Jedzenie czekolady to ogromna przyjemność. Ale zabawa w kuchni z czekoladą, to 3 razy więcej przyjemności. Przyjemności dawania, dzielenia się, delektowania... Spróbujcie.

Praliny w kształcie serc


- 300 gram ciemnej czekolady
- 300 gram śmietanki kremówki
- 3 łyżki masła
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- kilka łyżek brandy


150 g czekolady mielimy w malakserze, a następnie przekładamy do plastikowej miseczki. Wkładamy do mikrofalówki na 20 sekund wyjmujemy i mieszamy. Następnie wkładany na 10 sekund, wyjmujemy i znów mieszamy. Powtarzamy te czynności aż czekolada będzie zupełnie płynna. Cały ten proces jest bardzo ważny, bo nie chcemy czekolady roztemperować. Dzięki temu nasze czekoladowe serca będą gładkie i lśniące, a ozdoby nie będą łamliwe.

Roztopioną czekoladę przy pomocy łyżki przelewamy na dno foremek. Pędzelkiem rozprowadzamy czekoladę po całym wnętrzu foremki. Czekamy kilka minut aż czekolada zastygnie (jeśli nie roztemperowaliśmy czekolady, nie musimy jej wstawiać do lodówki. Powtarzamy te czynności, aż nasza czekoladowa foremka będzie miała dość grube ścianki.

Resztę roztopionej czekolady wykorzystujemy tworząc ozdobę w kształcie serca.
Żeby sobie pomóc, wcześniej rysujemy serce na papierze obrysowując naszą foremkę w kształcie serca. Papier przykrywamy papierem do pieczenia I możemy teraz odrysować nasze serce. Czekoladę (tę roztopioną, ale nieroztemperowaną) przelewamy do rękawa cukierniczego, odcinamy bardzo malutki rożek i wyciskając zawartość rysujemy serce. Następnie wypełniamy serce, tworząc na nim kratkę.

Przygotowujemy tyle ozdób ile mamy foremek w kształcie serc. Gdy czekolada zastygnie, będzie je można delikatnie zdjąć z papieru

Pozostałe 150 gram czekolady kruszymy do miseczki. Podgrzewamy śmietankę, pilnując by się nie zagotowała. Do śmietany można dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i kilka łyżek brandy. Gdy jest gorąca zalewamy nią czekoladę. Czekamy minutę a następnie mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec mieszania dodajemy łyżkę masła.

Ganache przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy kremem serduszkowe foremki. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy foremki serduszkowe, przykryte czekoladową ozdobą w kształcie kratkowych serc.

Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka