KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Makaroniki z kremem pistacjowym

Dodano: 2018-05-09

Podobno pierwsze makaroniki pojawiły się w Weneckich zakonach już w XIII wieku. W XVI wieku Katarzyna Medycejską przywiozła makaroniki z Włoch do Francji, które bardzo zasmakowały na dworze królewskim. Miłośniczką makaroników była Maria Antonina, znana ze swej miłości do słodyczy. My też kochamy słodycze i uwielbiamy makaroniki. Dziś w menu makaroniki z kremem pistacjowym. Brzmi obiecująco, prawda?

Makaroniki z kremem pistacjowym

Składniki na makaroniki:
 
- 3  białka
- 30 g drobnego cukru
- 175 g cukru pudru
- 100 g mąki migdałowej
- zielony barwnik spożywczy
 
Składniki na krem:
  
- 100 gram pasty pistacjowej
- 200 g serka mascarpone
  
Białka oddzielamy od żółtek, bardzo ostrożnie. Ubijamy na niezbyt sztywną pianę, do uzyskania konsystencji piany z płynu do kąpieli. Wsypujemy połowę drobnego cukru, ubijamy przez chwilę, wsypujemy resztę drobnego cukru i ubijamy aż piana będzie sztywna, gładka i błyszcząca jak na bezy. Dodajemy odrobinę barwnika – taką ilość, by uzyskać kolor o ton ciemniejszy niż planujemy uzyskać.
 
Przesiewamy mąkę migdałową z cukrem pudrem i dodajemy do białek. Mieszamy wszystko szpatułką, zagarniając masę ze ścianek miski i delikatnie przekładając, tak by nie powstawały pęcherzyki powietrza.
 

 
Wykładamy matę do pieczenia makaroników na blachę. Masę makaronikową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka wielkości zaznaczonych krążków. Następnie kilka razy uderzamy blachą o blat by makaroniki przybrały bardziej płaski kształt oraz by pozbyć się reszty pęcherzyków powietrza.
 
Zostawiamy makaroniki na 20-30 minut by obeschły. Będą gotowe do pieczenia, gdy przy dotknięciu masa nie będzie przyklejać się do palców.
 
Wstawiamy makaroniki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 15 – 18 minut.

W międzyczasie przygotowujemy krem: łączymy pastę pistacjową z serkiem mascarpone i miksujemy na gładką masę. Można dodać odrobinę barwnika, by podbić kolor pistacji, ale nie jest to konieczne. Krem schładzamy w lodówce.

Gdy makaroniki wystygną przekładamy je kremem pistacjowym. Można do tego użyć rękawa cukierniczego. Wyciskamy niewielką ilość na płaską cześć makaronika i przykrywamy drugim.
 

 
Makaroniki gotowe. Smacznego.
{Produkty}
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka