KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jak przygotować caffe latte

Dodano: 2018-05-11

Caffe latte na napój kawowy, przyrządzony na bazie spienionego mleka i kawy espresso. Piszę "napój" bo dla Włochów, wszystko co zawiera więcej mleka niż cappuccino nie jest już kawą. Takie latte można przygotować w domu i wbrew pozorom nie potrzeba dyplomu baristy ani wypasionego ekspresu do kawy.

Jak przygotować caffe latte

Przyznam się szczerze, nigdy nie myślałam, że taką kawę można przygować przy pomocy prostych urządzeń stawianych na kuchence, dopóki mój astralisko-włoski przyjaciel, mieszkający w Londynie, nie przyniósł mi takiej kawy do łóżka.
 
  
Czego potrzebujemy:
 
- zmielona kawa
- włoska kawiarka
- mleko (może być sojowe, bo też się dobrze spienia)
- odrobina cukru, miodu lub syropu klonowego
- odrobina pasty waniliowej - jeśli lubimy, ja uwielbiam
- cynamon lub ciemne kakao
 
Jak przygotować?
 
 
Przygotowujemy kawę w kawiarce. Do dolnego pojemnika wlewamy zimną wodę, tak aby sięgała nie wyżej niż zaworek. Na pojemnik nakładamy siteczko. Do siteczka wsypujemy kawę - ilość zależy do wielkości kawiarki i naszych upodobań. Przykręcamy górną część kawiarki i stawiamy na kuchence. Kawa będzie gotowa, gdy wypełni się górna część. Możemy zajrzeć do środka, gdy usłyszymy charakterystyczne gulgotanie.
 
Mleko podgrzewamy, uważając by się nie zagotowało. Mleko ma być jedynie gorące. Trzeba po prostu srpawdzać palcem.

Jeśli używamy lektrycznego spieniacza, gorące mleko przelewamy do szklanek, w których bedziemy serwować kawę i spieniaczem spieniamy mleko.

W przypadku spieniacza ręcznego, mleko podgrzewamy w pojemniczku spieniacza, a następnie wkładamy tłoczek i kilkoma egergicznymi ruchami w górę i dół spieniamy mleko. Osobiście uważam, że to najskuteczniejszy sposób na spienianie mleka. Żadnym innym urządzeniem, nie udało mi się tak dobrze spienić mleka. Nawet gorącą parą z ekspresu, no ale ja jestem jedynie zwykłym kawoszem i nie posiadam dyplomu baristy.
 
Teraz mleko należy przelac do szklanek. Warto łyżką zgarnąć pianę ze ścianek spieniacza, żeby nic nie zmarnować. Jeśli lubimy słodką kawę, to jest ten moment by do mleka dodać cukier, miód lub syrop klonowy. Koniecznie spróbujcie z syropem klonowym. Ja nie słodzę kawy, ale lubiię dodać odrobinę pasty waniliowej.
   
 
Teraz czekamy minutę i... delikatnie, po ściance wlewamy gorącą kawę prosto z kawiarki. Możemy też wlewac kawę po grzbiecie łyżeczki. Kawa nie spłynie na dno, ale zatrzyma się nad gorącym mlekiem. Pianka z kawy zostanie u góry. Prawda, że pięknie wygląda?

Teraz wystarczy posypac kawę cynamonem lub ciemnym kakao - co kto lubi. Gotowe.
 

Beata z AleDobre.pl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka