KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Niezbędnik Torciary

Dodano: 2019-02-07

Kim jest torciara i czym się zajmuje? Torciara to ulubiona klientka naszego sklepu. Uwielbia piec i dekorować torty. Lubi to robić, bo lubi widzieć radość bliskich na widok jej dzieła. I najbardziej ją cieszy, gdy dzieło znika z patery do ostatniego okruszka. AleDobre.pl pomaga Torciarom tworzyć swoje piękne dzieła. Mamy w swojej ofercie całą masę pomocy i dodatków, bez których zrobienie takich cudeniek jest wręcz niemożliwe.

Niezbędnik Torciary

AleDobre.pl istnieje po to by pomagać Torciarom tworzyć swoje piękne dzieła. Mamy w swojej ofercie całą masę pomocy i dodatków, bez których zrobienie takich cudeniek jest wręcz niemożliwe.

Jak nie zginąć tak szerokiej ofercie jak nasza? Sami czasami się gubimy. Dlatego z pomocą naszych partnerów Marleny i Marcina Dorosiów, czyli DorosiowychRantów, którzy prowadzą pracownię Bajkowe Torty w Elblągu oraz Joanny Bielińskiej z Manufakturki stworzyliśmy mały „Niezbędnik Torciary”. Przydatny, mamy nadzieję, szczególnie tym paniom, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem i dekorowaniem torów.

1. ZACZNIJMY OD POCZĄTKU - PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
 
 
akcesoria przydatne do piecznia biszkoptu: ranty, misu, szpatuly, sitko do przesiwania
   
Nie odkrywamy ameryki, ale by przygotować ciasto, krem czy lukier potrzebny będzie mikser. Mikser planetarny to ogromna oszczędność czasu – w czasie, gdy mikser pracuje samodzielnie, możemy zająć się czymś innym.

Mikser nie jest tak do końca samodzielny. Niezbędna jest szpatuła, silikonowa lub plastikowa, z silikonową łopatką. Do wolnego mieszania ciasta – gdy mikser jest zbyt szybki, lub do zagarniania ciasta ze ścianek miski. Silikonowa, miękka łopatka pozwala na dokładne zagarnięcie kremu lub ciasta by nic się nie zmarnowało.

Przygotowanie ciasta wymaga kilku misek, minimum trzech, gdy oddzielnie ubijamy białka, ucieramy żółtka, przesiewamy i mieszamy mąki. Przyda się też jedna misa z uchem i dzióbkiem – do przelewania rzadszego ciasta. A jeśli już mówimy o przesiewaniu – sitko do przesiewania mąki i cukru pudru.

Gotowe ciasto przekładamy do formy lub rantu, który ustwiamy na blasze. Forma daje nam określony kształt i wielkość. Ranty do pieczenia czyli nasze ulubione DorosioweRanty dają więcej swobody i nie ograniczają nas do jednej wielkości. Przy pomocy specjalnych spinek, obwód rantu możemy regulować, spinając dołączonymi do zestawu spinkami. Ranty ustawiamy na papierze do pieczenia, papier zawijamy wokół rantu i ustawiamy na blasze. Po upieczeniu bardzo łatwo je zdjąć. Tu przydaje się szpatuła prosta, którą oddzielamy ciasto od rantu, wyciągamy spinki i zdejmujemy rant.

2. PRZYGOTOWANIE KREMU
  
Barwniki zelowe i pudrowe do ciasta i kremu
   
Tu niezbędne są barwniki żelowe lub barwniki w pudrze oraz silikonowa szpatuła do zagarniania kremu ze ścianek miski podczas miksowania. Gdy potrzebujemy kilka kolorów, przyda się kilka różnych miseczek lub pojemników w których mieszamy poszczególne kolory. Bardzo dobrze sprawdzają się słoik Weck ze szklaną pokrywką. Pokrywka zabezpiecza przed wysychaniem lukru czy kremu. Szklane ścianki pozwalają zobaczyć czy dobrze rozrobiliśmy kolor. W zależności od naszych potrzeb mamy różne kształty i wielkości słoików.

3. UPIECZONY BISZKOPT PODDAJEMY DALSZEJ OBRÓBCE
  
Narzędzie do obróbki upieczonego biszkoptu: szpatuły, noż, podkłady
   
Wysoki biszkopt czasami trzeba przekroić – tu nieoceniony jest nóż strunowy. Dzięki niemu kroimy równiutkie placki określonej grubości. Biszkopt nasączamy, co ułatwia nam specjalny pojemnik do nasączania.

Poszczególne warstwy / placki tortu ustawiamy na podkładzie, podkład na talerzu obrotowym. Teraz wchodzą w ruch różne szpatuły: szpatuła prosta, szpatuła trójkątna, szpatuła wygięta, szpachla do wygładzania oraz nasze ulubione DorosioweSkrobki lub tzw. japonka, czyli szpachla z miękkiej stali. Do nakładania kremu. Do wyrównania kremu, do ostatecznego wygładzenia powierzchni.
Czasami trzeba oszukać i jedno piętro tortu nie koniecznie musi być jadalne. Czasami dolne piętro może być tylko i wyłącznie podstawą. Czasami górna część tortu może służyć jedynie jako podstawa do figurek i wtedy stosujemy styropianowe atrapy, które dla niepoznaki pokrywa się lukrem i dekoruje jak pozostałe części tortu.

Otynkowany tort pokrywamy lukrem lub dekorujemy kremem.

Jeśli planujemy wysoki tort na kilka pięter, potrzebne będą plastikowe lub bambusowe wsporniki. Przyda się więcej podkładów różnej grubości i wielkości. A czasami przyda się nawet styropianowa atrapa, która zamarkuje nam piętro tortu, które ma inne przeznaczenie niż konsumpcja.
 
4. PRZYGOTOWANIE LUKRU PLASTYCZNEGO
  
 
Narzędzie do obróbki lukru platycznego (fontantu): wałek, redełka, skalpel, pędzelki, szpachla do wygładzania
  
Lukier plastyczny rozwałkowujemy nieprzywierającym wałkiem na macie silikonowej. Do przycinania niezbędny jest  skalpel. By wyrównać lukier plastyczny już na torcie potrzebna jest szpachla do wygładzania fondantu. Do przygotowania figurek przyda się zestaw narzędzi do dekoracji, pędzelków oraz klej cukierniczy.


5. DEKOROWANIE KREMEM
   
Podstawowy zestaw tylek - otwarta gwiazda 1M, zamknięta gwiazda 2D, tylka 352, tylka 2, tylka 18, tylka 12, tylka 104
  
Niezbędne są rękawy cukiernicze oraz tylki. Przydają się dwa rozmiary rękawów, w zależności od tego ile kremu na raz zużyjemy, czy  używamy różnych kolorów i różnych tylek. Tylek nigdy za dużo, zawsze będziemy dokupywać nowe. Według Joanny Bielińskiej z Manufakturki warto zacząć od następujących tylek 1M, 352, 2,18, 12, 104. Cała reszta tylek pojawi się
w miarę rozwoju naszych umiejętności.
 
  
6. WISIENKA NA TORCIE CZYLI POSYPKI CUKROWE
  
kolorowa posypki cukrowe
  
Posypki w różnych kolorach i kształtach – co nam wyobraźnia podpowie. Im większy zapas w naszej domowej cukierni, tym większe możliwości. Dekorowanie posypkami jest najprostsze i nie wymaga wielkiej wprawy. Co więcej, czasami można podrasować i zatuszować brak w umiejętnościach dekorowania. Niektóre posypki sprzedawane są w specjalnych pojemnikach ułatwiających posypywanie – warto ten pojemnik zachować w naszym składzie narzędzi.
 
Co zrobić z gotowym tortem? Zapakować do pudełka by nie uszkodzić go w transporcie.
  
7. PODSUMOWANIE
 
przykłady tortów artystycznych - piętrowych, angielskich
 
Dużo więcej produktów znajdziemy w dziale: PIECZENIE CIAST I TORTÓW
  
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka