Kim jest torciara i czym się zajmuje? Torciara to ulubiona klientka naszego sklepu. Uwielbia piec i dekorować torty. Lubi to robić, bo lubi widzieć radość bliskich na widok jej dzieła. I najbardziej ją cieszy, gdy dzieło znika z patery do ostatniego okruszka. AleDobre.pl pomaga Torciarom tworzyć swoje piękne dzieła. Mamy w swojej ofercie całą masę pomocy i dodatków, bez których zrobienie takich cudeniek jest wręcz niemożliwe.
AleDobre.pl istnieje po to by pomagać Torciarom tworzyć swoje piękne dzieła. Mamy w swojej ofercie całą masę pomocy i dodatków, bez których zrobienie takich cudeniek jest wręcz niemożliwe.
Jak nie zginąć tak szerokiej ofercie jak nasza? Sami czasami się gubimy. Dlatego z pomocą naszych partnerów Marleny i Marcina Dorosiów, czyli DorosiowychRantów, którzy prowadzą pracownię Bajkowe Torty w Elblągu oraz Joanny Bielińskiej z Manufakturkistworzyliśmy mały „Niezbędnik Torciary”. Przydatny, mamy nadzieję, szczególnie tym paniom, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem i dekorowaniem torów.
1. ZACZNIJMY OD POCZĄTKU - PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
Nie odkrywamy ameryki, ale by przygotować ciasto, krem czy lukier potrzebny będzie mikser. Mikser planetarny to ogromna oszczędność czasu – w czasie, gdy mikser pracuje samodzielnie, możemy zająć się czymś innym.
Mikser nie jest tak do końca samodzielny. Niezbędna jest szpatuła, silikonowalub plastikowa, z silikonową łopatką. Do wolnego mieszania ciasta – gdy mikser jest zbyt szybki, lub do zagarniania ciasta ze ścianek miski. Silikonowa, miękka łopatka pozwala na dokładne zagarnięcie kremu lub ciasta by nic się nie zmarnowało.
Przygotowanie ciasta wymaga kilku misek, minimum trzech, gdy oddzielnie ubijamy białka, ucieramy żółtka, przesiewamy i mieszamy mąki. Przyda się też jedna misa z uchem i dzióbkiem – do przelewania rzadszego ciasta. A jeśli już mówimy o przesiewaniu – sitko do przesiewania mąki i cukru pudru.
Gotowe ciasto przekładamy do formy lub rantu, który ustwiamy na blasze. Forma daje nam określony kształt i wielkość. Ranty do pieczenia czyli nasze ulubione DorosioweRanty dają więcej swobody i nie ograniczają nas do jednej wielkości. Przy pomocy specjalnych spinek, obwód rantu możemy regulować, spinając dołączonymi do zestawu spinkami. Ranty ustawiamy na papierze do pieczenia, papier zawijamy wokół rantu i ustawiamy na blasze. Po upieczeniu bardzo łatwo je zdjąć. Tu przydaje się szpatuła prosta, którą oddzielamy ciasto od rantu, wyciągamy spinki i zdejmujemy rant.
Tu niezbędne są barwniki żelowe lub barwniki w pudrze oraz silikonowa szpatuła do zagarniania kremu ze ścianek miski podczas miksowania. Gdy potrzebujemy kilka kolorów, przyda się kilka różnych miseczek lub pojemników w których mieszamy poszczególne kolory. Bardzo dobrze sprawdzają się słoik Weck ze szklaną pokrywką. Pokrywka zabezpiecza przed wysychaniem lukru czy kremu. Szklane ścianki pozwalają zobaczyć czy dobrze rozrobiliśmy kolor. W zależności od naszych potrzeb mamy różne kształty i wielkości słoików.
Wysoki biszkopt czasami trzeba przekroić – tu nieoceniony jest nóż strunowy. Dzięki niemu kroimy równiutkie placki określonej grubości. Biszkopt nasączamy, co ułatwia nam specjalny pojemnik do nasączania.
Czasami trzeba oszukać i jedno piętro tortu nie koniecznie musi być jadalne. Czasami dolne piętro może być tylko i wyłącznie podstawą. Czasami górna część tortu może służyć jedynie jako podstawa do figurek i wtedy stosujemy styropianowe atrapy, które dla niepoznaki pokrywa się lukrem i dekoruje jak pozostałe części tortu.
Otynkowany tort pokrywamy lukrem lub dekorujemy kremem.
Jeśli planujemy wysoki tort na kilka pięter, potrzebne będą plastikowe lub bambusowe wsporniki. Przyda się więcej podkładów różnej grubości i wielkości. A czasami przyda się nawet styropianowa atrapa, która zamarkuje nam piętro tortu, które ma inne przeznaczenie niż konsumpcja.
Niezbędne są rękawy cukiernicze oraz tylki. Przydają się dwa rozmiary rękawów, w zależności od tego ile kremu na raz zużyjemy, czy używamy różnych kolorów i różnych tylek. Tylek nigdy za dużo, zawsze będziemy dokupywać nowe. Według Joanny Bielińskiej z Manufakturki warto zacząć od następujących tylek 1M, 352, 2,18, 12, 104. Cała reszta tylek pojawi się
Posypki w różnych kolorach i kształtach – co nam wyobraźnia podpowie. Im większy zapas w naszej domowej cukierni, tym większe możliwości. Dekorowanie posypkami jest najprostsze i nie wymaga wielkiej wprawy. Co więcej, czasami można podrasować i zatuszować brak w umiejętnościach dekorowania. Niektóre posypki sprzedawane są w specjalnych pojemnikach ułatwiających posypywanie – warto ten pojemnik zachować w naszym składzie narzędzi.
Co zrobić z gotowym tortem? Zapakować do pudełka by nie uszkodzić go w transporcie.
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek