KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Nie jesteśmy wytrawnym cukiernikami ani torciarami, ale uczymy się na własnych błędach i nieco umiejętności już posiadamy. W związku z tym stworzyliśmy to mini kompendium wiedzy, gdzie znajdziecie podpatrzone na różnych blogach i sprawdzone przez nas patenty i cukiernicze triki. Tu również znajdziecie produkty z naszego sklepu, które zasługują na szczególną uwagę. Bo są ciekawe i oryginalne. Bo mogą być przydatne i wniosą nową jakość w Wasze domowe wypieki.
Jak pięknie ozdobić ciasteczka w minutę?

Jak pięknie ozdobić ciasteczka w minutę?

Nie każdy jest artystą, nie każdy potrafi pięknie lukrować ciasteczka, pierniczki i inne ciasta. Na szczęście wcale nie trzeba być uzdolnionym manualnie cukiernikiem, by wypieki nabrały barw.

Jak oddzielić żółtko od białka?

Jak oddzielić żółtko od białka?

Dla dużej części kucharzy - tych początkujących i zaawansowanych - dużym wyzwaniem jest rozdzielenie żółtka od białka. Wszystkie przepisy, które zawierają frazę "oddziel żółtko od białka" odsuwają do siebie. A niepotrzebnie!

Jak wyciskać sprawnie cytrynę do ostatniej kropli soku?

Jak wyciskać sprawnie cytrynę do ostatniej kropli soku?

Szklanka wody z cytryną, lemoniada, sos do sałaty, ryba, krem i wiele innych potraw potrzebują soku z... cytryny :) I niby to takie proste i oczywiste. Jednak jak przychodzi co do czego to pestki wlatujące do naczyń, sok w obrębie kilkudziesięciu centymetrów i piekące dłonie zdają się temu przeczyć.

Co zrobić, by kruche ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia?

Co zrobić, by kruche ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia?

Perfekcyjny spód tarty lub innego placka to połowa sukcesu. Samo ciasto kruche jest bardzo łatwe do zrobienia, ale jego pieczenia nastręcza nieraz problemów. Co zrobić, aby było idealnie gładkie i nie przypominało karpatki? Obciążyć je.

W czym najlepiej wyrasta chleb? Skorzystaj z doświadczeń piekarzy - oni używają koszyków do wyrastania pieczywa.

W czym najlepiej wyrasta chleb? Skorzystaj z doświadczeń piekarzy - oni używają koszyków do wyrastania pieczywa.

Pieczesz chleb? W takim razie wiesz, jak ważny jest etap jego wyrastania. Najlepiej do tego nadają się specjalne koszyki wykonane z naturalnych materiałów. Takie są własnie koszyki marki Birkmann.

Jak upiec perfekcyjnie kruchą tartę?

Jak upiec perfekcyjnie kruchą tartę?

Sekretem kruchej tarty to szybka praca i niska temperatura masła mieszanego z mąką. Kruche, cienkie ciasto można wypełnić nadzieniem słodkim lub słonym. Co więc należy zrobić, by ciasto na tartę zawsze się udało? Przede wszystkim skorzystać ze sprawdzonego przepisu, szybko mieszać masło z mąką - najlepiej za pomocą specjalnego mieszadła.

Jak przechować połówkę cebuli, by nie straciła świeżości oraz by zapachem nie wypełniła całej lodówki?

Jak przechować połówkę cebuli, by nie straciła świeżości oraz by zapachem nie wypełniła całej lodówki?

Często zdarza się tak, że zostaje nam pół cebuli - i nie warto jej przecież wyrzucać. Położona na talerzyku i włożona do lodówki z pewnością szybko wyschnie i, co gorsza, swój zapach przekaże innym produktom. Ale tak być nie musi, jeśli użyjesz specjalnego pojemnika do przechowywanie właśnie połówki cebuli :)

Jak pokroić biszkopt na tort lub inne ciasto na idealnie równe blaty?

Jak pokroić biszkopt na tort lub inne ciasto na idealnie równe blaty?

Biszkopt lub ciasto można kroić dużym nożem kuchennym lub tradycyjnie - za pomocą nitki. Oba te sposoby nie zapewniają idealnego efektu - blaty nie będą równe, mogą się również pokruszyć na brzegach. Tak jednak się nie stanie, jeśli ciasto pokroisz specjalnym nożem.

Chcesz by Twoje ciasta, ciastka i ciasteczka po upieczeniu były idealne? Wystudź je na kratce.

Chcesz by Twoje ciasta, ciastka i ciasteczka po upieczeniu były idealne? Wystudź je na kratce.

Gorące wypieku po wyjęciu z piekarnika, pozostawione w formie lub położone na płaskiej powierzchni "poci się" od spodu, co powoduje, że jego wygląd i smak mogą się niekorzystnie zmienić.

Jak szybko i dokładnie posmarować najbardziej skomplikowaną formę do pieczenia, by potem łatwo wyjąć z niej upieczone ciasto?

Jak szybko i dokładnie posmarować najbardziej skomplikowaną formę do pieczenia, by potem łatwo wyjąć z niej upieczone ciasto?

Wiesz dobrze, jak ważne jest dokładne posmarowanie formy przed pieczeniem. Dzięki temu ciasto nie przywiera do formy i po upieczeniu można je łatwo z niej wyjąć. Proste formy można posmarować masłem lub margaryną i nie jest to trudne, ale zabiera trochę czasu. Ze skomplikowanymi formami nie jest już tak łatwo, ale jest na to sposób!

Co skrywają nasiona chia

Co skrywają nasiona chia

Niepozorne nasiona chia (szałwia hiszpańska) zyskały sobie dużą popularność. Są nawet wymieniane w grupie "superfoods" (superżywność - rośliny o szczególnie korzystnym wpływie na organizm ludzki). Słynną z wielu dobroczynnych właściwości, a przede wszystkim jako bardzo bogate źródło błonnika. Zatem czy warto je jeść?

Olej, który cudownie wpływa na zdrowię i urodę

Olej, który cudownie wpływa na zdrowię i urodę

Już sam jego wygląd sprawia, że jest niezwykły. W temperaturze pokojowej przypomina barwą i strukturą smalec. Słoiczek tego tłuszczu może spokojnie znaleźć się na półce kuchennej i łazienkowej. O jakim oleju mowa? Kokosowym! Niezwykły olej, który koniecznie trzeba mieć. A dlaczego o tym poniżej :)

AleDobre.pl na 1 miejscu w kategorii

AleDobre.pl na 1 miejscu w kategorii "Najlepsza obsługa Klienta" w konkursie "e-Commerce Polska awards 2013"!

14 listopada 2013 Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenie nagród w konkursie dla sklepów internetowych "e-Commerce Polska awards 2013". AleDobre.pl zdobył pierwsze miejsce w głosowaniu Klientów na sklep z najlepszą obsługą Klienta!

AleDobre.pl nominowany w konkursie

AleDobre.pl nominowany w konkursie "e-Commerce Polska awards 2013"

AleDobre.pl został nominowany w pierwszej edycji konkursu "e-Commerce Polska awards 2013"" w kategorii "najlepsza obsługa Klienta".

Blogerki o foremce z miękką obwódką w kształcie płatka śniegu Wilton

Blogerki o foremce z miękką obwódką w kształcie płatka śniegu Wilton

Zapraszamy do zapoznania się z recenzjami napisanych przez niezależne blogerki foremki w kształcie płatka śniegu:

Blogerki o tłuszczu w spray'u

Blogerki o tłuszczu w spray'u "Bake Easy" Wilton

Zapraszamy do zapoznania się z recenzjami napisanych przez niezależne blogerki tłuszczu w spray'u "Bake Easy" Wilton

Miesięcznik

Miesięcznik "Cztery Kąty" poleca zakupy na AleDobre.pl

W dobrej formie z AleDobre.pl - świąteczny artykuł w "Cztery Kąty" o świątecznych foremkach do pieczenia z naszego sklepu.

Jak bezpiecznie kupować w internecie - praktyczny poradnik

Jak bezpiecznie kupować w internecie - praktyczny poradnik

Chcesz bezpiecznie kupować w sklepach internetowych? Mieć pewność, że w terminie otrzymasz swoje zakupy, Twoje dane będą bezpieczne, a ewentualne reklamacje nie będą koszmarem? W takim razie przeczytaj nasz poradnik. Dzięki zawartym w nim radom, unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek.

Garnek rzymski pełen mięsa

Garnek rzymski pełen mięsa

Z pewną taką nieśmiałością podchodziłem do tego naczynia. Zmasowany atak reklam, któremu jesteśmy poddawani każdego dnia z wszystkich stron każe bowiem być czujnym wobec każdej "rewelacyjnej" nowości przecież. Większość z tych koniecznie nam potrzebnych przedmiotów, które zmienią/ulepszą/zrewolucjonizują nasze życie i oszczędzą mnóstwo czasu to pierwszej wody ściema i najnormalniejsze wciskanie kitu. Tak więc do garnka rzymskiego podchodziłem jak do nastroszonego jeża (a garnek podarowałami mi Karolina, dzięki której zacząłem baczniejszą uwagę zwracać na to i owo w celu pewnej redukcji, ale o tym za jakiś czas). Ale każdy jeż w końcu zwija się w kulkę i da się pogłaskać.

KATEGORIE

Praktyczne porady i ciekawe produkty

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka