Składniki na formę o ¶rednicy 28 cm
- 1,5 szklanki m±ki
- 120 gram masła
- 2 żółtka
- 2-3 zimnej ¶mietany
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki cukru, je¶li robimy tartę na słodko
- esktrakt waniliowy
By ciasto było naprawdę kruche, wszystkie składniki powinny być zimne, prosto z lodówki. Niektóre przepisy zalecaj± zagniatać ciasto na stolnicy z marmuru, uprzednio dobrze schłodzonego. Oczywi¶cie z takich fanaberii możemy zrezygnować i skorzystać ze
stolnicy jak± mamy. Lub
maty, czy nawet blatu kuchennego.
M±kę przesiewamy na stolnicę. Masło siekamy nożem lub
specjalnym siekaczem. W m±ce robimy zagłębienie, dodaj emy żółtka, ¶mietanę, posekana masło i szybko zagniatamy. Ciasto powinno być zwarte. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do zamrażalnika na 20 min.
Po przerwie
Zmrożone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na lekko posypanej m±k± stolnicy. Rozwałkowanym ciastem wyklejamy formę.
Zwisaj±ce kawałki odcinamy. Można je wykorzystać do dekoracji lub upieć ciasteczka.
Ciasto w formie nakłuwamy kilka razy widelcem, pokrywamy papierem do piecznie i wysypujemy
kuleczki do pieczenia - dzięki nim ciasto nie wybrzuszy się.
Tartę pieczemy 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż ciasto delikatnie sie zrumieni.
Wujmujemy podpieczon± tartę. Gdy lekko przestygnie smarujemy roztrzepanym biakiem jajka i nakładamy przygotowanie wcze¶niej nadzienie.
Tartę z nadzieniem pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Je¶li tartę zamierzamy wypełniać nadzieniem na zimno - np.
owocami z galaretk±, budyniem, kremem mascarpone, itp - jeszcze pust± pieczemy dłużej, okołó 25 - 30, aż się zrumieniu. Następni studzimy cakłkowicie i na wystudzon± nakładamy nadzienie.
Je¶li lubimy i czę¶to pieczemy tarty można za jednym razem przygotować kilka porcji ciasta. Po jego zagnieceniu i rozwałkowuj, wkładamy do jednorazowych foremek aluminiowych i zamrżamy. W zamrażalniku kruche ciasto może leżakować kilka tygodni. Wystarczy je potem wyj±ć, trochę rozmrozić i po kilku minutach gotowe będzie do pieczenia.
Wypróbuj nasze inne przepisy na
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, st±d nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
M±ka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta s± przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" m±ki. wydaje się, że ciasto nie nasi±ka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
M±ka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej m±ki. Wychodzi idealnie chrupi±ca.
marta-mp17@o2.pl
¦wieczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedy¶ kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek