KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jak upiec kruchą tartę?

Dodano: 2019-07-26

Tajemnicą kruchej tarty jest... kruche ciasto. Kruche ciasto Idealnie komponuje się z owocowym nadzieniem oraz kremem na bazie jajek i śmietanki. Dlatego wszyscy kochamy tarty, szczególnie w okresie letnim, gdy możemy ją przygotować ze świeżych owoców.

Jak upiec kruchą tartę?

Składniki na formę o średnicy 28 cm
- 1,5 szklanki mąki
- 120 gram masła
- 2 żółtka
- 2-3 zimnej śmietany
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki cukru, jeśli robimy tartę na słodko
- esktrakt waniliowy
By ciasto było naprawdę kruche, wszystkie składniki powinny być zimne, prosto z lodówki. Niektóre przepisy zalecają zagniatać ciasto na stolnicy z marmuru, uprzednio dobrze schłodzonego. Oczywiście z takich fanaberii możemy zrezygnować i skorzystać ze stolnicy jaką mamy. Lub maty, czy  nawet blatu kuchennego.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Masło siekamy nożem lub specjalnym siekaczem. W mące robimy zagłębienie, dodaj emy żółtka, śmietanę, posekana masło i szybko zagniatamy. Ciasto powinno być zwarte. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do zamrażalnika na 20 min.

Po przerwie
Zmrożone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowanym ciastem wyklejamy formę.
Zwisające kawałki odcinamy. Można je wykorzystać do dekoracji lub upieć ciasteczka.

Ciasto w formie nakłuwamy kilka razy widelcem, pokrywamy papierem do piecznie i wysypujemy kuleczki do pieczenia - dzięki nim ciasto nie wybrzuszy się.
 
       
Tartę pieczemy 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż ciasto delikatnie sie zrumieni.
Wujmujemy podpieczoną tartę. Gdy lekko przestygnie smarujemy roztrzepanym biakiem jajka i nakładamy przygotowanie wcześniej nadzienie.

Tartę z nadzieniem pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Jeśli tartę zamierzamy wypełniać nadzieniem na zimno - np. owocami z galaretką, budyniem, kremem mascarpone, itp - jeszcze pustą pieczemy dłużej, okołó 25 - 30, aż się zrumieniu. Następni studzimy cakłkowicie i na wystudzoną nakładamy nadzienie.
Jeśli lubimy i częśto pieczemy tarty można  za jednym razem przygotować kilka porcji ciasta. Po jego zagnieceniu i rozwałkowuj, wkładamy do jednorazowych foremek aluminiowych i zamrżamy. W zamrażalniku kruche ciasto może leżakować kilka tygodni. Wystarczy je potem wyjąć, trochę rozmrozić i po kilku minutach gotowe będzie do pieczenia.
 
 
 
Wypróbuj nasze inne przepisy na

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka