Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz. Robi się ją z nasion prosa, który uprawiany był już w neolicie. Kasza zawiera niezbyt dużo skrobi, ale za to całkiem sporo dobrze przyswajalnego białka. Ma bardzo dużo witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B5 (pirodyksyny).
Kasza jaglana jest bogata w krzemionkę oraz dużo witaminy E – dzięki czemu poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Zawiera lecytynę, dzięki czemu korzystnie wypływa na pamięć, koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawiera też sporo miedzi i żelaza.
Kasza jest idealna dla alergików, osób cierpiących na celiakię, stosujących dietę bezglutenową, cierpiących na niedokrwistość.
Poprawia naszą odporność. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalny błon śluzowych, wysuszając nadmiar wydzieliny, dzięki czemu pomaga zwalczyć infekcje wirusowe jak przeziębienie i grypa.
Według diety ajurwedyjskiej kasza jaglana jest produktem rozgrzewającym. Zatem jest to idealny produkt na okres jesienno-zimowo-wczesnowiosenny.
Kasza jest świetnym dodatkiem do obiadu. Możemy ją stosować zamiast ryżu czy innych kasz. Można ją przygotować z warzywami tak jak przygotowuje się risotto. Można po prostu przygotować na sypko.
Nie zalecamy gotowania kaszy w woreczkach. Gotowanie kaszy w wodzie, którą potem odcedzamy, jest marnotrawstwem składników odżywczych – część z nich rozpuści się w wodzie, którą potem wylejemy do zlewu. Po za tym, tak ugotowana kasza jest mniej smaczna, bo sporo jej smaku również wylewamy z wodą.
JAK UGOTOWAĆ KASZĘ NA SYPKO
1. Odmierzamy dowolną ilość kaszy i wsypujemy do suchego rondelka.
2. Do czajnika wlewamy wodę – dwa razy tyle co kaszy – i zagotowujemy
3. Kaszę prażymy na małym ogniu, aż zrobi się biała i zacznie puszczać delikatny, biały dymek.
4. Zdejmujemy kaszę z ognia i dajemy jej przestygnąć 2-3 min.
5. Zlewamy gorącą wodą z czajnika i przykrywamy.
6. Stawiamy kaszę z powrotem na malutki ogień i gotujemy pod przykryciem, aż cała woda się wchłonie – około 12-15 min.
Ugotowana kasza będzie dobrą bazą do gulaszu, leczo, zupy pomidorowej, klosików w sosie, duszonych grzybów, potraw indyjskich...
Wystudzona kasza będzie idealną baza do sałatki
tabuleh . Wystarczy podmienić quinoę (
która jest w naszym przepisie) na kaszę jaglaną. Kaszę można przygotowac na słodko, na przykład z
jabłkiem i cynamonem. Kasza może być również bazą do zdrowych deserów. Znajdziecie ją w naszych przepisach na
jagielniki z jabłkami albo
mus z kaszy jaglanej
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek