KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kasza jaglana - na odporność

Dodano: 2020-03-16

Kasza jaglana to najzdrowsza z kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu, ma właściwości alkalizujące. I, co bardzo istotne, poprawia naszą odporność: pomaga zwalczyć przeziębienia i stany zapalne w organizmie. Ma delikatnie orzechowy smak, więc smakuje równie dobrze, i na słodko, i na słono.

Kasza jaglana - na odporność

Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz. Robi się ją z nasion prosa, który uprawiany był już w neolicie.  Kasza zawiera niezbyt dużo skrobi, ale za to całkiem sporo dobrze przyswajalnego białka. Ma bardzo dużo witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B5 (pirodyksyny).
 
Kasza jaglana jest bogata w krzemionkę oraz dużo witaminy  E – dzięki czemu poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
 
Zawiera lecytynę, dzięki czemu korzystnie wypływa na pamięć, koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawiera też sporo miedzi i żelaza.
 
Kasza jest idealna dla alergików, osób cierpiących na celiakię, stosujących dietę bezglutenową, cierpiących na niedokrwistość.
 
Poprawia naszą odporność. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalny błon śluzowych, wysuszając nadmiar wydzieliny, dzięki czemu pomaga zwalczyć infekcje wirusowe jak przeziębienie i grypa.
Według diety ajurwedyjskiej kasza jaglana jest produktem rozgrzewającym. Zatem jest to idealny produkt na okres jesienno-zimowo-wczesnowiosenny.
 
Kasza jest świetnym dodatkiem do obiadu. Możemy ją stosować zamiast ryżu czy innych kasz. Można ją przygotować z warzywami tak jak przygotowuje się risotto. Można po prostu przygotować na sypko.
Nie zalecamy gotowania kaszy w woreczkach. Gotowanie kaszy w wodzie, którą potem odcedzamy, jest marnotrawstwem składników odżywczych – część z nich rozpuści się w wodzie, którą potem wylejemy do zlewu. Po za tym, tak ugotowana kasza jest mniej smaczna, bo sporo jej smaku również wylewamy z wodą.
 
JAK UGOTOWAĆ KASZĘ NA SYPKO
 
1. Odmierzamy dowolną ilość kaszy i wsypujemy do suchego rondelka.
2. Do czajnika wlewamy wodę – dwa razy tyle co kaszy – i zagotowujemy
3. Kaszę prażymy na małym ogniu, aż zrobi się biała i zacznie puszczać delikatny, biały dymek.
4. Zdejmujemy kaszę z ognia i dajemy jej przestygnąć 2-3 min.
5. Zlewamy gorącą wodą z czajnika i przykrywamy.
6. Stawiamy kaszę z powrotem na malutki ogień i gotujemy pod przykryciem, aż cała woda się wchłonie – około 12-15 min.
 
 
Ugotowana kasza będzie dobrą bazą do gulaszu, leczo, zupy pomidorowej, klosików w sosie, duszonych grzybów, potraw indyjskich...
 
Wystudzona kasza będzie idealną baza do sałatki tabuleh . Wystarczy podmienić quinoę (która jest w naszym przepisie) na kaszę jaglaną. Kaszę można przygotowac na słodko, na przykład z jabłkiem i cynamonem. Kasza może być również bazą do zdrowych deserów. Znajdziecie ją w naszych przepisach na jagielniki z jabłkami albo mus z kaszy jaglanej
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka