Składniki na szpryc-ciasteczka choinki - 315 gram mąki pszennej
- 225 gram miękkiego masła
- 30 gram drobno zmielonych orzeszków pistacjowych
- 130 gram cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego - ¼ łyżeczki soli.
- barwnik
Wilton zieleń liści
Przygotowanie ciasteczek
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
Masło miksujemy na wolnych obrotach z cukrem na kremową masę. Dodajemy żółtka, mleko oraz ekstrakt waniliowy kontynuujemy powolne miksowanie aż wszystkie składniki się połączą.
Mąkę łączymy ze zmielonymi pistacjami / lub z
mąką migdałową / lub, jeśli robimy brązowe ciasteczka, z ciemnym kakao.
Ważne! Orzeszki muszą być bardzo drobno zmielone, aby nie zapchały końcówek szprycy. Gotową mąkę orzechową można przesiać przez sitko. Większe kawałki, które pozostaną w sitku, możemy wykorzystać do posypania ciasteczek.
Stopniowo dodajemy mąkę do masła i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodajmy barwnik zieleń liści.
Gotowe ciasto powinno być dość miękkie, trochę jak krem maślany, aby bez trudu dało się wycisnąć przez końcówkę
szprycy. Ciasta nie chłodzimy.
Tubę
szprycy wypełniamy ciastem, małymi porcjami, za każdym razem ugniatając palcami, aby w tubie było jak najmniej powietrza.
Zamykamy tubę końcówką z otworami w kształcie choinki. Kilkoma ruchami dźwigni wyciskamy ciasto, aż zobaczymy jak wychodzi przez otwory. Ustawiamy szprycę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jednym ruchem dźwigni wyciskamy ciasteczko. Następnie przestawiamy w miejsce obok i znów wyciskamy ciasteczko. W ten sposób zapełniamy cala blachę.
Pierwsze ciasteczko prawdopodobnie wyjdzie nierówne, ale tym się nie należy przejmować. Przy kolejnym ciasto w tubie wyrówna się i ciasteczka będą równe i jednakowe.
Przed włożeniem do piekarnika ciasteczka możemy ozdobić
dowolną posypką lub kolorowym cukrem. Możemy też posypać grubszymi kawałeczkami orzechów, które zostały z przesiana.
Ciasteczka pieczemy 9-11 minut, do momentu gdy brzegi zaczną się delikatnie złocić.
Wykorzystując inne końcówki
szprycy możemy przygotować inne warianty ciasteczek np. gwiazki, kwiatki, renifery:
- zamiast orzeszków pistacjowych możemy użyć 30 gram mąki migdałowej, lub 3 łyżki ciemnego kakao
- do mąki migdałowej możemy użyć
ekstraktu migdałowego,
cytrynowego, pomarańczowego- do ciemnego kakao możemy użyć
ekstraktu kawowego. - do różnych kształtów ciasteczek możemy wykorzystać różne barwniki: gwiazdki –
błękit nieba, kwiatki
czerwony, lub
żółty- jeśli używamy kakao nie potrzebujemy barwnika
- możemy też upiec proste ciasteczka waniliowe bez barwników, bez orzechów.
Słodkiej zabawy, Beata z Aledobre.pl
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek