KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Spritz cookies czyli szpryc-ciasteczka

Dodano: 2019-11-10

Spritz cookies to świąteczne ciasteczka maślane wyciskane specjalną szprycą, popularne w krajach skandynawskich oraz w Niemczech. Są bardzo maślane, więc pyszne a przy tym bardzo proste do wykonania. Dzięki odpowiedniej końcówce, można bez trudu wyciskać rozmaite kształty.

Spritz cookies czyli szpryc-ciasteczka

Składniki na szpryc-ciasteczka choinki
 
- 315 gram mąki pszennej
- 225 gram miękkiego masła
- 30 gram drobno zmielonych orzeszków pistacjowych
- 130 gram cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki soli.
- barwnik Wilton zieleń liści
 
 
Przygotowanie ciasteczek
  
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
  
Masło miksujemy na wolnych obrotach z cukrem na kremową masę. Dodajemy żółtka, mleko oraz  ekstrakt waniliowy kontynuujemy powolne miksowanie aż wszystkie składniki się połączą.
  
Mąkę łączymy ze zmielonymi pistacjami / lub z mąką migdałową / lub, jeśli robimy brązowe ciasteczka, z ciemnym kakao.
 
Ważne! Orzeszki muszą być bardzo drobno zmielone, aby nie zapchały końcówek szprycy. Gotową mąkę orzechową można przesiać przez sitko. Większe kawałki, które pozostaną w sitku, możemy wykorzystać do posypania ciasteczek.
 
Stopniowo dodajemy mąkę do masła i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodajmy barwnik zieleń liści.
 
Gotowe ciasto powinno być dość miękkie, trochę jak krem maślany, aby bez trudu dało się wycisnąć przez końcówkę szprycy. Ciasta nie chłodzimy.
Tubę szprycy wypełniamy ciastem, małymi porcjami, za każdym razem ugniatając palcami, aby w tubie było jak najmniej powietrza.
 
Zamykamy tubę  końcówką z otworami w kształcie choinki. Kilkoma ruchami dźwigni  wyciskamy ciasto, aż zobaczymy jak wychodzi przez otwory. Ustawiamy szprycę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jednym ruchem dźwigni wyciskamy ciasteczko. Następnie przestawiamy w  miejsce obok i znów wyciskamy ciasteczko. W ten sposób zapełniamy cala blachę.
 
Pierwsze ciasteczko prawdopodobnie wyjdzie nierówne, ale tym się nie należy przejmować. Przy kolejnym ciasto w tubie wyrówna się i ciasteczka będą równe i jednakowe.
 
Przed włożeniem do piekarnika ciasteczka możemy ozdobić dowolną posypką lub kolorowym cukrem. Możemy też posypać grubszymi kawałeczkami orzechów, które zostały z przesiana.
 
 
Ciasteczka pieczemy 9-11 minut, do momentu gdy brzegi zaczną się delikatnie złocić.
  
Ciasteczka studzimy na kratce do studzenia.
 
Gotowe choinki możemy ozdobić roztopioną białą czekoladą, białymi candy melts lub lukrem królewskim.
 
Wykorzystując inne końcówki szprycy możemy przygotować inne warianty ciasteczek np. gwiazki, kwiatki, renifery:
  
 
- zamiast orzeszków pistacjowych możemy użyć 30 gram mąki migdałowej, lub 3 łyżki ciemnego kakao
- do mąki migdałowej możemy użyć ekstraktu migdałowego, cytrynowego, pomarańczowego
- do ciemnego kakao możemy użyć ekstraktu kawowego.
- do różnych kształtów ciasteczek możemy wykorzystać różne barwniki: gwiazdki – błękit nieba, kwiatki czerwony, lub żółty
- jeśli używamy kakao nie potrzebujemy barwnika
- możemy też upiec proste ciasteczka waniliowe bez barwników, bez orzechów.
 
 
Słodkiej zabawy, Beata z Aledobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka