KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Krem maślany na bezie szwajcarskiej z białą czekoladą

Dodano: 2019-04-10

Już sama nazwa powala na kolana. Wiemy, że nie każdy przepada za kremem maślanym. Wersja na bezie szwajcarskiej czyni go lżejszym i delikatniejszym w smaku, więc wyobraźcie sobie, co się stanie, gdy do tego kremu jeszcze dodamy białej czekolady?

Krem maślany na bezie szwajcarskiej z białą czekoladą

Otrzymamy niebiańsko pyszny krem. Nie tak ciężki jak maślany, gładki jak beza szwajcarska, delikatniejszy niż biała czekolada. Krem dobrze trzyma kształt i ma bardzo pryjemny kolor, którego moim zdaniem wcale nie treba wybielać.

Przepis znalazłam na kanale Michaela Lima. Możecie tu obejrzeć filmik, jak przygotować krem.

Składniki:

- 100 g białej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki
- 150 g masła
- 70 g cukru
- 2 białka
- kilka kropel ekstraktu migdałowego, lub waniliowego
 
Użyłam ekstraktu migdałowego, bo krem był przygotowywany do muffinek makowych.
 
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i dodajemy śmietankę. Rozpuszczamy wszystko razem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dokładnie mieszamy by śmietanka połączyła się z czekoladą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
 
Masło ubijamy na puszystą masę.
 
Dodajemy czekoladę do masła i energicznie mieszamy. Ważne: nie używamy miksera, ale trzepaczki rózgowej.
 
mieszani masła z białą czekoladą i śmietanką
 
Białka umieszczamy w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą – woda nie powinna dotykać miseczki. Dodajemy cukier i mieszamy aż cały cukier się rozpuści. Następnie ubijamy białka mikserem, aż masa będzie gęsta i lśniąca – dokładnie jak przy przygotowaniu bezy szwajcarskiej. Pod koniec ubijania dodajemy parę kropel ekstraktu migdałowego (lub waniliowego).
 
Gotową bezę szwajcarską dodajemy partiami do czekolady z masłem, energicznie mieszając
trzepaczką, aż uzyskamy gęsty, gładki krem. Nie używamy miksera, bo krem straci strukturę. Będzie smaczny, ale nie zrobimy już pięknych rozetek, jedynie białe czapy, które trzeba będzie podrasować  M&Ms'ami i posypką czekoladową.
 
babeczki wielkanocne z kremem maślanym z białą czekoladą
 
Krem przekładamy do rękawa z tylką
1M lub 2D – obie dają podobny efekt i wyciskamy rozetki na babeczkach.
 
rozetki z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej z białą czekoladą
 
Krem o smaku migdałowym będzie pasował do babeczek migdałowych lub makowych. Jeśli dodamy ekstraktu waniliowego, będzie pasował do każdych innych babeczek, na przykład czekoladowych, orzechowych, a nawet owocowych.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka