KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Nie jesteśmy wytrawnym cukiernikami ani torciarami, ale uczymy się na własnych błędach i nieco umiejętności już posiadamy. W związku z tym stworzyliśmy to mini kompendium wiedzy, gdzie znajdziecie podpatrzone na różnych blogach i sprawdzone przez nas patenty i cukiernicze triki. Tu również znajdziecie produkty z naszego sklepu, które zasługują na szczególną uwagę. Bo są ciekawe i oryginalne. Bo mogą być przydatne i wniosą nową jakość w Wasze domowe wypieki.
Lukry plastyczne - pomysł na słodko udekorowane ciasta i torty

Lukry plastyczne - pomysł na słodko udekorowane ciasta i torty

Lukry plastyczne - dostępne w naszym sklepie w różnych kolorach (także w białym, który można farbować przy użyciu barwników spożywczych) to łatwe w użyciu masy do dekoracji ciast i tortów. Są miękkie, łatwo się formują i pozwalają stworzyć urocze dekoracje - od powleczenia nimi tortu po modelowanie słodkich dekoracji i figurek. Lukry plastyczne składają się przede wszystkim z cukru z niewielkim dodatkiem substancji, które sprawiają, że masa jest elastyczna. Lukry w zasadzie są neutralne smakowo - są po prostu słodkie i dzięki temu nie dominują smaku ciasta.

Ale okazja! Wyśmienite produkty za jedną złotówkę! Zbieraj punkty i kupuj wybrane produkty za... 1 zł!

Ale okazja! Wyśmienite produkty za jedną złotówkę! Zbieraj punkty i kupuj wybrane produkty za... 1 zł!

Za każde zakupy oraz dodane opinie do produktów (musisz być zalogowana/y) otrzymasz punkty za które kupisz atrakcyjne produkty płacąc za nie symboliczną złotówkę!

Codziennie nowa promocja!

Codziennie nowa promocja!

Każdego dnia w naszym sklepie czeka na Ciebie bardzo atrakcyjna promocja dnia - duża zniżka (nawet do 50% taniej) na wybrany produkt lub pakiet trzech produktów w cenie dwóch!

Czarnuszka - świetna przyprawa do wypieków

Czarnuszka - świetna przyprawa do wypieków

Czarna jest jak węgiel i jak on swój wdzięk uwalnia w wysokiej temperaturze. Bo dopiero uprażona ma intensywny, ostry smak i słodkawy aromat. Czarna jak węgiel. Nigella. Doskonała w kuchni. I nie tylko w niej!

Liście kaffiru - egzotyczny aromat w Twojej kuchni

Liście kaffiru - egzotyczny aromat w Twojej kuchni

W Tajlandii i innych krajach Azji południowo-wschodniej prawie przed każdym domem rośnie drzewo kaffirowe (ale nie ma nic wspólnego z kefirem). Polska nazwa to "cytrus pofałdowany", angielska zaś "kaffir lime tree". A mi się najbardziej podoba nazwa "drzewo kefirowe", chociaż jak już napisałem wcześniej, nie ma ono nic wspólnego z kefirem. Hmhm... w zasadzie to jednak coś ma, bo sok owoców owego drzewa - okrągłych, ciemnozielonych, o mocno pomarszczonej skórce jest bardzo orzeźwiający, podobnie, jak dobry kefir...

Żurawina krzepi. Lepiej niż cukier!

Żurawina krzepi. Lepiej niż cukier!

Do końca życia będę pamiętał wyprawy na bagna. Zawsze rankiem, słońce dopiero pokazywało się na niebie. Opary mgieł je przesłaniały. Rzeźkość była namacalna. Cisza, spokój i... mnóstwo adrenaliny. Bo to przecież bagna, trzęsawiska i uroczyska. Jeden niewłaściwy krok mógł skończyć się mało sympatyczną kąpielą, lub jeszcze czymś gorszym...
Tata, w skrytości przed mamą mnie tam zabierał (gdyby mama wiedziała jak to wygląda, to by nas nigdy z domu na taką wyprawę nie puściła). I właśnie dzięki mnie (bo to było kilkanaście lat temu i ważyłem trochę mniej) zbiory były obfitsze. Bo... mogłem często wejść tam, gdzie Tata, z powodu swojej wagi nie mógł... A najpiękniejsze żurawiny zawsze rosły w najtrudniej dostępnych miejscach...

Sos ostrygowy - jeszcze więcej smaku

Sos ostrygowy - jeszcze więcej smaku

Niektórzy używają małych kosteczek (brrr), smakowych ziarenek, fixów (bardzo duże brrr), "warzywnych" przypraw na bazie soli i glutaminianu sodu czy też kostek bulionowych, by dodać swoim potrawom głębszego smaku. Moim zdaniem faktycznie, takie dodatki mają wpływ na smak jedzenia, dodają im przede wszystkim... chemicznej nuty. Już dawno pożegnałem się z tego typu polepszaczami. Zamiast nich, na półce (lub w lodówce) teraz trzymam jak najwięcej przypraw, które są możliwie jak najbardziej naturalnego pochodzenia. Jedną z nich jest sos ostrygowy (stoi obok tabasco, sosu sojowego, rybnego i worcester), którego smak ma niewiele wspólnego z nazwą...

Tahini - pasta pełna oryginalnego smaku

Tahini - pasta pełna oryginalnego smaku

Jest modna i wygodna. Jej oryginalnego smaku nie da się niczym innym zastąpić. Wystarczy niewielki dodatek do sosu, dipu lub dressingu by wzgogacić je o orzechową nutę. Jest konieczna do przyrządzenia fenomenalnego sosu - hummusu. Kupić ją można w sklepach ze "zdrową" żywnością, jak również oczywiście w naszym sklepie.. Można ją też przyrządzić w domu.

Węgierskie kociołki - pomysł na świetną imprezę na dworze

Węgierskie kociołki - pomysł na świetną imprezę na dworze

Ależ to jest fajne! Ogień się pali, para bucha unosząc smakowite aromaty. Uszy cieszy delikatny szum bulgotania. A brzuszek? A brzuszek z lekka się kurczy i burczy, że to już! Że już dłużej czekać nie może, że czas na pierwszą łyżkę, a potem drugą i trzecią i czwartą... Bo z kociołka zupa i gulasz smakują najlepiej. O każdej porze roku, o każdej porze dnia. Latem w kociołku uwarzymy jednogarnkowe dania z dużą "wkładką" warzywną, jesienią i zimą będzie w nim głównie gotować się mięso. A zimą trzaskającą podgrzejemy bigos (taki, w którym mięsa jest co najmniej tyle, co kapusty). Gotowanie w kociołku, nad żywym ogniem to wspaniała zabawa.

Worcester. Sos Worcester. Arystokrata mocno wstrząśnięty

Worcester. Sos Worcester. Arystokrata mocno wstrząśnięty

To prawdziwy arystokrata wśród sosów. Z co najmniej kilku powodów. Po pierwsze - wystarczy już jedna jego łyżka, by daniu nadać oryginalnego smaku i aromatu. Po drugie - sos worcester (Worcestershire Sauce) jest tylko jeden na świecie. Po trzecie - zanim znajdzie się na naszym stole leżakuje co najmniej kilka lat w dębowych beczkach. Po czwarte zaś, jego twórcą (chociaż nie osobiście) jest sir Marcus Sandys z hrabstwa Worcestershire - od którego to miejsca pochodzi nazwa sosu. Po piąte...

Halloumi - niezwykły ser z Cypru

Halloumi - niezwykły ser z Cypru

Dla Cypryjczyka posiłek bez halloumi jest niepełny. Jada go na śniadanie, obiad i kolację. Prawdziwy Cypryjczyk uważa go za skarb narodowy. I właśnie tylko Cypr posiada wyłączne prawo do jego produkcji i nazwy. Trochę szkoda, że to aż tak daleko od nas, ale od niedawna na szczęście i nad Wisłą możemy kupić ten oryginalny przysmak.

KATEGORIE

Praktyczne porady i ciekawe produkty

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka