KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Mus z kaszy jaglanej z owocami

Dodano: 2017-06-22

Smaczna i zdrowa kasza jaglana świetnie komponuje się z sezonowymi warzywami. Ale nie tylko. Może być również składnikiem zdrowych i lekkich deserów. W duecie z mleczkiem kokosowym, z dodatkiem kolorowych owoców, posypana płatkami migdałowymi to niezwykle pyszna bomba witaminowa. Dlatego ten deser można zaserwować również na śniadanie, choćby codziennie, za każdym razem zmieniając owoce.

Mus z kaszy jaglanej z owocami

Czas: 40 minut | Porcje: 2

10 dag kaszy jaglanej (ok. 2/3 szklanki)
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
8 suszonych moreli
2 kiwi
1 banan
1/2 granatu
2 łyżki prażonych migdałów

  1. Kiwi obrać i zmiksować na mus. Granat obrać, a pestki przełożyć do miseczki.
  2. Kaszę jaglaną ugotować. Wsypać do dużego sitka. Przelać zimną wodą i wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Kaszę przesypać do garnka i zalać mleczkiem kokosowym. Dodać suszone morele. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 18 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  3. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać banana i zmiksować na gładką masę.
  4. Do wysokich szklanek nakładać warstwy - najpierw kaszę jaglaną, potem mus z kiwi, kaszę jaglaną, pestki granatu, kaszę jaglaną. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
  5. Podawać na deser. Równie dobrze smakuje na śniadanie.
Zamiast granatu i kiwi, można wykoszystać sezonowe owoce: maliny, truskawki, borówki, morele, brzoskwinie. 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka