KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Lukry plastyczne - pomysł na słodko udekorowane ciasta i torty

Dodano: 2009-10-12

Lukry plastyczne - dostępne w naszym sklepie w różnych kolorach (także w białym, który można farbować przy użyciu barwników spożywczych) to łatwe w użyciu masy do dekoracji ciast i tortów. Są miękkie, łatwo się formują i pozwalają stworzyć urocze dekoracje - od powleczenia nimi tortu po modelowanie słodkich dekoracji i figurek. Lukry plastyczne składają się przede wszystkim z cukru z niewielkim dodatkiem substancji, które sprawiają, że masa jest elastyczna. Lukry w zasadzie są neutralne smakowo - są po prostu słodkie i dzięki temu nie dominują smaku ciasta.

Do powleczenia ciasta z tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości ok. 8-10 cm potrzeba około 75 dag lukru.
Lukier po rozwałkowaniu powinien mieć grubość 1/2 cm. Najłatwiej powleczesz ciasto lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru.
Niewykorzystany lukier możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym woreczki foliowym, z którego zostało usunięte powietrze.

To jest prostsze, niż Ci się wydaje, w szczegółach wygląda to tak:
  • lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał sie elastyczny i lekko się ogrzał,
  • lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
  • rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
  • packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
  • nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
  • jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIce obsycha w ciągu 2-3 godzin,
  • powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.

Brytyjczycy robią to tak, że wpierw powlekają tort warstwą marcepanu, a dopiero potem lukrem. Jeśli chcesz tak zrobić, pamiętaj o tym, by marcepan przed nałożeniem lukru posmarować czystym alkoholem (wódką) lub zimną, przegotowaną wodą - dzięki temu zabiegowi masy dobrze się ze sobą połączą. Marcepan i lukier są nakładane na "ciężkie" ciasta - pierniki, murzynki i keksy.

Kolory, kształty i wzory
Z plastycznego lukru możesz ulepić figurki dowolnego kształtu - wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Lukier na cieście możesz wzbogacić o wzór, używając do jego wykonania specjalnych mat. Oczywiście gotowy lukier możesz malować lub pisać na nim wesołe teksty i życzenia, używając do tego spożywczych barwników i pisaków.

Biały lukier możesz zabarwić na dowolny kolor (ale raczej pastelowy, intensywne kolory wymagałaby dużej ilości barwnika, a to mogłoby zmienić właściwości plastyczne lukru) - po prostu dodajesz do niego barwnik spożywczy i tak długo zagniatasz, aż będzie jednolity. Pamiętaj, by farbując lukier od razu przygotować całą porcję - raczej niemożliwe jest bowiem uzyskanie takich samych odcieni w dwóch oddzielnie zagniatanych porcjach. Jeśli potrzebujesz o wyraźnym kolorze, skorzystaj z gotowych lukrów.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka