KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zielony sernik ze szpinakiem bez pieczenia

Dodano: 2017-10-11

Szpinak kojarzy się głownie z daniami wytrawnymi, choć ostatnio, podobnie jak jego warzywni koledzy: burak i marchewka, robi karierę w deserach. Sernik ze szpinakiem ma intensywnie zielony kolor, przypomina leśny mech i bardzo ciekawie prezentuje się na stole. To doskonały sposób na przemycenie witamin dzieciom-niejadkom, bo sernik jest pyszny i wcale nie smakuje szpinakiem. Przepis jest bardzo prosty i poradzą z nim sobie nawet mało doświadczeni, domorośli kucharze.

Zielony sernik ze szpinakiem bez pieczenia

Składniki na sernik

   
- 45 dag szpinaku (może być mrożony)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 100 ml śmietanki 30%
- 10 dag herbatników z czekoladą
- 10 dag cukru pudru
- 5 dag miękkiego masła
- 3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku
- pół łyżeczki pasty waniliowej

  
Składniki do przyprania


- 1 granat
- borówek
   
  
  1. Szpinak zmiksować na gładko. Szpinak mrożony rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody.
  2. Masło rozpuścić w rondelku.
  3. Herbatniki dokładnie pokruszyć, np. blenederem. Dodać masło i wymieszać. Powstałą masą herbatnikową równomiernie wyłożyć dno tortownicy (średnica 21 cm). Wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
  5. Do szpinaku dodać serek mascarpone i miksować do połączenia składników.
  6. Cały czas miksując, dodawać kolejno śmietankę, cukier i żelatynę. Miksować jeszcze 2-3 minuty.
  7. Masę szpinakową przelać na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  8. Borówki umyć i osuszyć. Granat obrać. Pestki przełożyć do miseczki.
  9. Wyjąć z lodówki. Sernik udekorować borówkami i pestkami granatu. Podzielić na porcje.
  10. Podawać schłodzony na deser.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka