KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Szarlotka bardzo słodka :)

Dodano: 2012-09-26

Dużo jabłek na cienkim, kruchym cieście, przykrytych bardzo kruchą warstwą ciasta. Jedna z najlepszych szarlotek na świecie :)
Pachnie wanilią, cynamonem i świeżym masłem. To bardzo ciepły, domowy wypiek. Doskonała na ciepło jak i na zimno.
Przepis nie jest skomplikowany i ciasto udaje się za każdym razem. Warto zrobić dużą blachę, bo znika błyskawicznie :)



90 minut | bardzo łatwe | porcje: 12-14 (blacha 33 x 23 cm)

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag zimnego masła (ostatecznie można zastąpić margaryną do pieczenia)
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1 łyżka pasty z wanilii (można zastąpić 2 łyżkami ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1 łyżka aromatu maślanego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

do ciasta:
1 białko
2 łyżki tartej bułki
5 łyżek grubego cukru (można zastąpić zwykłym)

nadzienie:
1,5 kg kwaśnych i twardych jabłek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu (można zastąpić cynamonem w proszku)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny

tłuszcz do wysmarowania blachy

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia szarlotki:
  1. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na cienkie plasterki (najszybciej zrobisz to za pomocą malaksera). Skrop sokiem z cytryny.
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w 1/4 szklanki wody.
  3. Jabłka przełóż do garnka, dolej 1/2 szklanki wody, dodaj cukier i włącz ogień. Praż przez 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodaj cynamon i wodę z mąką, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez pół minuty, odstaw do wystygnięcia.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem i pastą waniliową na puchatą masę.
  5. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj je na drobne kawałki. Podziel na 2 częście w stosunku 1 do 2.
  6. Do większej porcji dodaj 2/3 masy jajecznej i 2 łyżki śmietany, szybko zagnieć. Do mniejszej części dodaj aromat maślany i pozostałą masę jajeczną, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika.
  7. Większą porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1/3 cm. Wyłóż nim wysmarowaną blachę. Posmaruj białkiem, posyp tarką bułką, ponakłuwaj widelcem. Na cieście ułóż warstwę jabłek i wyrównaj.
  8. Zimne ciasto z zamrażalnika pokrój na plastry o grubości 1/2 cm, następnie na paski, a paski w kostkę. Rozłóż ją równomiernie na jabłkach.
  9. Ciasto posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut (lub trochę krócej lub dłużej).
  10. Kiedy będzie pachnieć obłędnie i mieć złoty wierzch nie czekaj dłużej :) Na gorąco jest wyśmienita.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka