Oryginalny rzymski garnek z gliny. Potrawy w nim przygotowywane mają wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego został wykonany, czyli całkowicie naturalnej porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków.
W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasage.
Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim prawie nie wymagają dodatku tłuszczu. Dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekko strawne. Przed pieczeniem ganek należy zwilżyć wodą, którą wchłonie glina. Podczas ogrzewania wytworzy się warstwa pary wodnej w garnku i w piekarniku. Dzięki temu zawartość garnka będzie soczysta wewnątrz i chrupka na powierzchni.
Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na stole.
Garnek ma pokrywę z wygodnym prostokątnym uchwytem, wykonany jest z niezwykłą starannością. Przepiękne ornamenty nadają garnkowi wyjątkowy wygląd.
Naczynie zostało wyprodukowane w Transylwanii, z gliny wydobywanej ręcznie, w węgierskiej rodzinnej firmie o bogatych tradycjach garncarskich.
By garnek służył Ci przez lata oraz potrawy w nim przygotowane miały wyjątkowy smak, pamiętaj o kilku prostych zasadach:
przed pierwszym użyciem garnek wymocz w wodzie, a następnie dokładnie wymyj, ciepłą wodą bez detergentów,
przed każdym pieczeniem namocz pusty garnek w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut,
zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie wkładaj zawsze do zimnego piekarnika. Nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia,
gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiaj na suchej ściereczce lub desce, aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem, po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie. Nie używaj płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia,
po użyciu garnek przechowuj otwarty w przewiewnym miejscu tak, aby mógł swobodnie wyschnąć,
w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach.
Średnica: 30 cm
Wysokość wraz z pokrywą 14 cm
Pojemność: 3 litry
Idealny dla dużej rodziny, na imprezy dla 4 - 8 osób.
Uprzejmie informujemy, iż nacznie nie jest pakowane przez producenta w opakowanie kartonowe. Naczynie zostanie przez nas starannie zapakowane w folię bąbelkową.
To mój kolejny rzymski garnek. Idealny do przygotowywania różnego rodzaju mięs i warzyw. Gotowanie praktycznie nie wymaga niczego, poza włożeniem doń produktów - jak dla mnie rewelacja! Jedyną trudnością podczas jego użytkowania jest jego mycie - oczywiście ręcznie bez używania detergentów.
klinkij
[2017
/10
/30 7
:18:19]
To mój drugi garnek, pierwszy jest zdecydowanie większy, ten jest taki... akuratny.
ave888
[2017
/4
/27 22
:56:14]
Garnek super mimo iż nie szkliwiony chlebek pieczę się i wychodzi bez problemu.Oczywiście moczę a póżniej smaruję i obsypuję otrębami.Odpada parowanie piekarnika które jak czytałam rdzewieją po jakimś czasie.Wielkość 3l akurat na chlebki 1,2 kg jak 1.30kg.Jestem mega mega zadowolona.:up:
annadeb45
[2015
/1
/28 18
:41:55]
Wczoraj piekłam mięso, żeby się trocchę wypalił, zanim włożę chleb. Mięso pyszne. Chleb na razie wychodzi kiepsko. Musiałam podważać łopatką, ale podobno trzeba upiec 4-5 razy i potem będzie już łatwo.
pewa66
[2014
/7
/13 12
:33:33]
Chleb piekę od lat ale dopiero ten upieczony w garnku rzymskim smakuje i pachnie jak z babcinego pieca. Rodzina jest zachwycona !
Martika
[2014
/4
/23 20
:46:7]
Właśnie upiekłam pierwszy chleb w tym garnku. Garnek IDEAŁ i chleb też taki wyszedł.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Opinie o :
Garnek rzymski okrągły (pojemność: 3 litry) - Vitos Keramia
To mój kolejny rzymski garnek. Idealny do przygotowywania różnego rodzaju mięs i warzyw. Gotowanie praktycznie nie wymaga niczego, poza włożeniem doń produktów - jak dla mnie rewelacja! Jedyną trudnością podczas jego użytkowania jest jego mycie - oczywiście ręcznie bez używania detergentów.
klinkij [2017 /10 /30 7 :18:19]
To mój drugi garnek, pierwszy jest zdecydowanie większy, ten jest taki... akuratny.
ave888 [2017 /4 /27 22 :56:14]
Garnek super mimo iż nie szkliwiony chlebek pieczę się i wychodzi bez problemu.Oczywiście moczę a póżniej smaruję i obsypuję otrębami.Odpada parowanie piekarnika które jak czytałam rdzewieją po jakimś czasie.Wielkość 3l akurat na chlebki 1,2 kg jak 1.30kg.Jestem mega mega zadowolona.:up:
annadeb45 [2015 /1 /28 18 :41:55]
Wczoraj piekłam mięso, żeby się trocchę wypalił, zanim włożę chleb. Mięso pyszne. Chleb na razie wychodzi kiepsko. Musiałam podważać łopatką, ale podobno trzeba upiec 4-5 razy i potem będzie już łatwo.
pewa66 [2014 /7 /13 12 :33:33]
Chleb piekę od lat ale dopiero ten upieczony w garnku rzymskim smakuje i pachnie jak z babcinego pieca. Rodzina jest zachwycona !
Martika [2014 /4 /23 20 :46:7]
Właśnie upiekłam pierwszy chleb w tym garnku. Garnek IDEAŁ i chleb też taki wyszedł.
katarzynazaremba [2013 /12 /13 14 :29:40]
garnek bajera .polecam
mudi [2013 /11 /13 22 :36:29]