Oryginalny rzymski garnek z gliny. Potrawy w nim przygotowywane mają wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego został wykonany, czyli całkowicie naturalnej porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków.
W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasage.
Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim prawie nie wymagają dodatku tłuszczu. Dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekko strawne. Przed pieczeniem ganek należy zwilżyć wodą, którą wchłonie glina. Podczas ogrzewania wytworzy się warstwa pary wodnej w garnku i w piekarniku. Dzięki temu zawartość garnka będzie soczysta wewnątrz i chrupka na powierzchni.
Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na stole.
Garnek ma pokrywę z wygodnym prostokątnym uchwytem, wykonany jest z niezwykłą starannością. Przepiękne ornamenty nadają garnkowi wyjątkowy wygląd.
Naczynie zostało wyprodukowane w Transylwanii, z gliny wydobywanej ręcznie, w węgierskiej rodzinnej firmie o bogatych tradycjach garncarskich.
By garnek służył Ci przez lata oraz potrawy w nim przygotowane miały wyjątkowy smak, pamiętaj o kilku prostych zasadach:
- przed pierwszym użyciem garnek wymocz w wodzie, a następnie dokładnie wymyj, ciepłą wodą bez detergentów,
- przed każdym pieczeniem namocz pusty garnek w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut,
- zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie wkładaj zawsze do zimnego piekarnika. Nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia,
- gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiaj na suchej ściereczce lub desce, aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem, po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie. Nie używaj płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia,
- po użyciu garnek przechowuj otwarty w przewiewnym miejscu tak, aby mógł swobodnie wyschnąć,
- w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
- czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach.
Średnica: 30 cm
Wysokość wraz z pokrywą 14 cm
Pojemność: 3 litry
Idealny dla dużej rodziny, na imprezy dla 4 - 8 osób.
Uprzejmie informujemy, iż nacznie nie jest pakowane przez producenta w opakowanie kartonowe. Naczynie zostanie przez nas starannie zapakowane w folię bąbelkową.
Najwyższa jakość
Opinie o :
Garnek rzymski okrągły (pojemność: 3 litry) - Vitos Keramia
To mój kolejny rzymski garnek. Idealny do przygotowywania różnego rodzaju mięs i warzyw. Gotowanie praktycznie nie wymaga niczego, poza włożeniem doń produktów - jak dla mnie rewelacja! Jedyną trudnością podczas jego użytkowania jest jego mycie - oczywiście ręcznie bez używania detergentów.
klinkij [2017 /10 /30 7 :18:19]
To mój drugi garnek, pierwszy jest zdecydowanie większy, ten jest taki... akuratny.
ave888 [2017 /4 /27 22 :56:14]
Garnek super mimo iż nie szkliwiony chlebek pieczę się i wychodzi bez problemu.Oczywiście moczę a póżniej smaruję i obsypuję otrębami.Odpada parowanie piekarnika które jak czytałam rdzewieją po jakimś czasie.Wielkość 3l akurat na chlebki 1,2 kg jak 1.30kg.Jestem mega mega zadowolona.:up:
annadeb45 [2015 /1 /28 18 :41:55]
Wczoraj piekłam mięso, żeby się trocchę wypalił, zanim włożę chleb. Mięso pyszne. Chleb na razie wychodzi kiepsko. Musiałam podważać łopatką, ale podobno trzeba upiec 4-5 razy i potem będzie już łatwo.
pewa66 [2014 /7 /13 12 :33:33]
Chleb piekę od lat ale dopiero ten upieczony w garnku rzymskim smakuje i pachnie jak z babcinego pieca. Rodzina jest zachwycona !
Martika [2014 /4 /23 20 :46:7]
Właśnie upiekłam pierwszy chleb w tym garnku. Garnek IDEAŁ i chleb też taki wyszedł.
katarzynazaremba [2013 /12 /13 14 :29:40]
garnek bajera .polecam
mudi [2013 /11 /13 22 :36:29]